Росія використовує Мексику як центр шпигунства за США - NBС News

Росія використовує Мексику як центр шпигунства за США - NBС News

Укрінформ
Російські спецслужби нарощують присутність у Мексиці для проведення шпигунських операцій, спрямованих проти США, що є поверненням до тактики часів холодної війни.

Таку думку NBC News висловили американські чиновники і колишні офіцери розвідки, передає Укрінформ.

За останні кілька років Росія збільшила штат посольства в Мехіко на десятки співробітників, хоча Москва має лише обмежені торговельні зв'язки з цією країною. Американські офіційні особи вважають, що нарощування персоналу є намаганням посилити розвідувальні операції Кремля проти США і спробою поширення пропаганди, націленої на підрив відносин між Вашингтоном і Україною.

«Зараз вони готові йти на набагато більші ризики, ніж, можливо, це було б одразу після закінчення холодної війни», - сказав Пол Колбе, який 25 років працював оперативним офіцером ЦРУ в Росії, на Балканах та в інших місцях.

За словами іншого американського чиновника, адміністрація Байдена вже підняла це питання перед мексиканським урядом.

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявляв цього місяця, що його відомство і уряд США «гостро зосереджені» на розширенні російської присутності в Мексиці, особливо після висилки російських шпигунів з іноземних столиць після повномасштабного вторгнення Москви в Україну.

«Частково це пов'язано з тим, що так багато російських розвідників було вигнано з Європи. ... Тому вони шукають місця, куди можна поїхати і де вони можуть діяти», - сказав Бернс, відповідаючи на запитання про підозри щодо російських шпигунів у Мексиці.

Генерал ВПС США Глен Ван Герк, голова Північного командування збройних сил США, заявив у березні 2022 року в Сенатському комітеті з питань збройних сил, що російська військова розвідка ГРУ має масову присутність у Мексиці.

«Я хотів би зазначити, що найбільша частина членів ГРУ у світі зараз перебуває в Мексиці», - сказав Ван Герк.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор, відповідаючи на запитання про коментарі генерала, заявив, що не має інформації про це і що Мексика є «вільною, незалежною, суверенною країною».

Мексика протягом десятиліть налагоджувала широкі торговельні зв'язки із США, але також підтримує дружні стосунки з Росією і Кубою. Крім того, російські шпигуни - і їхні американські інформатори - мають довгу історію в Мексиці.

На відміну від США, де російська розвідка перебуває під пильним наглядом ФБР, а консульства закриті, Мексика, за словами колишніх офіцерів розвідки, пропонує Москві зручне, менш ризиковане середовище для нагляду за агентами в США і проведення інших операцій.

За словами старшого офіцера ЦРУ у відставці Дугласа Лондона, росіяни, ймовірно, захочуть використати близькість Мексики для підтримки як американських агентів, так і російських офіцерів, які працюють під «глибоким прикриттям» у США.

Читайте також: У Мексиці вбили журналіста, який був під охороною поліції

Американські чиновники також стурбовані спробами Росії маніпулювати інформаційним полем у Мексиці, намагаючись підірвати міжнародну підтримку України і посіяти соціальні розбіжності, адже Росія розширила присутність свого державного пропагандистського ЗМІ RT в Мексиці. У квітні посол Росії в Мексиці опублікував неправдиве повідомлення з російських державних ЗМІ про те, що США вербують членів наркокартелів з Мексики та Колумбії, щоб відправити їх воювати в Україну. Це безпідставне повідомлення підхопили деякі мексиканські ЗМІ.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Мексика запросила Володимира Путіна на інавгурацію новообраної президентки Клаудії Шейнбаум і заявила, що не арештовуватиме російського диктатора згідно з рішенням Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на його арешт.

Пізніше стало відомо, що у Мексику на інавгурацію Шейнбаум, яка запланована на 1 жовтня, вирушить не Путін, а призначений ним представник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-