В Україні оголосили підозру у фінансуванні війни голові Центробанку РФ

В Україні оголосили підозру у фінансуванні війни голові Центробанку РФ

Укрінформ
Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора зібрали доказову базу про фінансування Центральним банком Росії війни проти України та повідомили про підозру його очільниці, Ельвірі Набіулліній.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

За матеріалами справи і висновками незалежних досліджень, Набіулліна була завчасно поінформована про плани очільника Кремля Володимира Путіна щодо повномасштабного вторгнення в Україну. Вона приймала рішення про забезпечення військової агресії.

Для цього, за версією слідства, Набіулліна змінила стратегію роботи Центробанку для підтримки війни та уникнення санкцій, застосованих проти РФ за вторгнення в Україну, а також для полегшення фінансування російських збройних угруповань.

Матеріали розслідування свідчать, що кошти, які перебувають на рахунках Центробанку, відкритих в іноземних юрисдикціях, фактично є одним із інструментів ведення війни.

Йдеться про майже 300 млрд доларів, які завдяки міжнародним партнерам України заблоковані на рахунках Центробанку РФ по всьому світу.

На підставі доказової бази, зібраної СБУ та ОГП, ці кошти у перспективі можуть підлягати конфіскації як кошти юридичної особи, до якої будуть застосовані заходи кримінально-правового характеру, як це передбачено законодавством.

У межах відповідного кримінального провадження нову підозру за ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) отримала Набіулліна. Досудове розслідування триває.

Читайте також: Китай і Росія восени можуть перейти на бартерну торгівлю - Reuters

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2023 року СБУ повідомила про підозру Набіулліній за запровадження "рубльової зони" в тимчасово захоплених районах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-