Китай і Росія восени можуть перейти на бартерну торгівлю - Reuters

Китай і Росія восени можуть перейти на бартерну торгівлю - Reuters

Укрінформ
Китай і Росія намагаються обмежити використання банківських систем, які контролюються Сполученими Штатами, і вже цієї осені вперше за останні 30 років можуть почати використовувати схеми бартерної торгівлі.

Про це пише Reuters, передає Укрінформ.

Затримки платежів через запроваджені США санкції стали великою проблемою для розрахунків у торгівлі між Китаєм та Росією, і хоча дві країни знайшли деякі обхідні шляхи, такі як використання невеликих регіональних китайських банків, на діяльність яких Вашингтону важче вплинути, проблеми з платежами лишаються.

В російському уряді нарікають, що візит правителя Росії Володимира Путіна до Китаю в травні, на який покладали великі очікування, не виправдав сподівань і сторони не домовились про безпечні механізми проведення платежів між двома країнами.

Читайте також: Глава МЗС Литви - про санкції проти «простих» росіян: «Лікувати» потрібно не лише Путіна

Бартерна торгівля дозволить Пекіну та Москві обійти проблеми з оплатою, зменшить видимість їх двосторонніх транзакцій для західних регуляторів та обмежить валютний ризик.

Російські співрозмовники Reuters розповіли, що Росія вже розробляє правила для бартерної торгівлі, і припустили, що Китай робить те саме.

Бартерні схеми першочергово планується застосувати до експорту в Китай російської сільськогосподарської продукції, потім поширити на експорт металів із РФ в обмін на машини з Китаю і так далі на торгівлю іншими товарами.

Китай і Росія мають історію бартерних угод, які були звичним явищем двосторонньої торгівлі ще до розпаду Радянського Союзу й продовжували застосовуватись у 1990-х роках, але угоди, які зараз обговорюються, будуть першими приблизно за 30 років.

Читайте також: Тиск на Росію має посилюватися так, щоб вона не могла обходити санкції - Зеленський

Мінекономіки Росії в лютому опублікувало документ, у якому російським компаніям надано поради для проведення бартерних операцій, описаних як хороший спосіб уникнути міжнародних розрахунків і готівки. 15-сторінковий документ містить покрокову інструкцію з розрахунку витрат і митних зборів, пояснює необхідні вимоги до бухгалтерського обліку і надає шаблони контрактів для різних видів бартерних угод – двосторонніх, багатосторонніх тощо.

Прозорість звичних засобів розрахунків є стримуючим фактором для двосторонньої китайсько-російської торгівлі, так само як і відсутність між двома країнами механізму прямих платежів.

Голова Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна раніше говорила про платіжну систему країн групи БРІКС «BRICS Bridge», яка має з’єднати фінансові системи країн-членів групи, але прогрес у створенні цієї системи йде повільно і її запуск може відбутись не раніше, ніж через 4-5 років.

Як повідомляв Укрінформ, кілька великих російських експортерів сировини заявили про ускладнення торгівлі з Китаєм, оскільки прямі платежі в юанях все частіше заморожуються або затримуються через західні санкції.

Фото: Wikimedia Creative Commons

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-