Боррель закликав ЄС та партнерів підтримати «енергетичний фронт» в Україні

Боррель закликав ЄС та партнерів підтримати «енергетичний фронт» в Україні

Укрінформ
Обстрілами енергетичної інфраструктури Росія намагається зламати волю українців до спротиву. Саме тому ЄС та його партнери мають приділити першочергову увагу підтримці «енергетичного фронту» України цієї зими.

Як повідомляє Укрінформ, про це у власному блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Путін намагається зруйнувати основу українського спротиву та підірвати моральний дух населення. Він намагається досягти через енергетичний колапс того, чого він не може отримати на полі бою. Що ми можемо зробити, щоб допомогти українцям упередити цю надзвичайну ситуацію в енергетиці та її масштабні гуманітарні наслідки? Минулого понеділка, я зустрівся з міністрами закордонних справ G7, в кулуарах Генеральної Асамблеї ООН, щоб обговорити цю проблему. Часу на самозаспокоєність не залишилося», - наголосив головний європейський дипломат.

Він підкреслив, що російське вторгнення в Україну саме по собі є величезним порушенням міжнародного права та Статуту ООН. Але той шлях, яким Росія веде цю війну, кожного дня додає нові масовані порушення міжнародного права, адже країна-агресор цілеспрямовано руйнує енергетичну інфраструктуру України.

Боррель нагадав висновки ООН про те, що руйнація енергетичних об’єктів може потенційно позбавити цивільне населення України базових послуг, необхідних для виживання, включаючи енергопостачання та забезпечення водою, обігрів будинків і соціальних об’єктів. Україна вже стикнулася із перебоями у постачанні електроенергії від 8 до 12 годин на добу, взимку вони можуть сягати 20 годин.

Читайте також: Найскладніше цієї зими буде Харкову, Києву та Одесі - експерт з енергетики Олександр Харченко

Такий розвиток, за словами Борреля, може призвести до масштабної надзвичайної ситуації та примусити ще більше українців залишити домівки та виїхати з країни.

Високий представник ЄС вказав, що з початку російського вторгнення у 2022 році були пошкоджені українські енергетичні спроможності на 24,5 ГВт, що складає 68% від довоєнної спроможності. Лише з березня 2024 року РФ зруйнувала або пошкодила енергетичні спроможності України, які виробляли від 10 до 11 ГВт електроенергії. Одна з таких руйнівних атак відбулася 26 серпня, коли російський агресор спрямував проти України більш як 230 ракет та дронів.

«Ми знаходимося у змаганні із наступними хвилями російських, північнокорейських та, ймовірно, невдовзі й іранських ракет, на додаток до дронів та керованих бомб. Наші українські друзі також поділилися інформацією про потенційні удари Росії по розподільчих станціях, що забезпечують постачання для трьох АЕС, які працюють в Україні. Ці атаки можуть призвести до їх зупинки, що буде катастрофою для мирного населення України, і потенційно може призвести до масштабного атомного інциденту», - написав Боррель.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: За кілька тижнів понад 100 російських ракет і дронів пролетіли біля українських АЕС

Він зауважив, що ЄС та його члени вже надали Україні 400 мільйонів євро із загальної суми 629 мільйонів, виділеної для Фонду енергетичної підтримки України. Ці гроші спрямовані на фінансування ремонту, постачання трансформаторів та мобільних газових турбін для виробництва енергії.

Завдяки ремонтним роботам, що фінансуються ЄС, США та країнами-партнерами, Україна має на меті до зими відновити генерацію на 4-5 ГВт. Водночас ЄС збільшить до 2,2 ГВт спроможності України з імпорту європейської електрики.

Крім того, через Механізм цивільного захисту країни ЄС вже спрямували в Україну тисячі генераторів та трансформаторів. Це обладнання буде генерувати енергію, яка дозволить задовольнити потреби близько 6,5 мільйона людей. До цього будуть додані спроможності енергетичної станції на 3600 МВт з Литви та газової турбіни на 200 МВт з Естонії, яка наразі прямуює до України.

Загалом, за оцінкою високого представника ЄС, Євросоюз та його члени з лютого 2022 року надали для підтримки енергетичної безпеки України допомогу на суму більш як 2 мільярди євро.

«Разом з тим слід уникати сценарію «ми відновлюємо, вони руйнують», коли ми надсилаємо матеріали, а росіяни вражають їх наступними днями. Саме тому ключем є засоби протиповітряної оборони. У Нью-Йорку я знову звернувся до своїх колег з проханням прискорити доставку систем протиповітряного захисту та перехоплювачів для України, а також розмістити більше замовлень для їх виробництва. Тому що Україна, ймовірно, потребуватиме їх протягом тривалого часу», - зауважив Боррель.

Читайте також: Боррель відповів на заяви про «недостатню» участь ЄС у допомозі Україні

Він повторив свій заклик до країн-партнерів дозволити Україні вражати аеропорти та пускові платформи на території Росії із використанням західної зброї.

«Під час засідання Ради Безпеки ООН у четвер я підтвердив нашу повну підтримку для України у її боротьбі за виживання, а також пропозицій Президента Зеленського. На жаль, в ЄС більше немає одностайності щодо цієї підтримки, оскільки одна країна - Угорщина - зробила свій вибір та відкрито підтримала бразильсько-китайську ініціативу… Разом з цим ми обіцяли підтримувати Україну, чого б це не було вартим, і так довго, як це буде потрібним. Взимку саме енергетичний фронт буде у цьому вирішальним», - наголосив високий представник ЄС.

Як повідомлялося, минулого тижня у Нью-Йорку під час зустрічі міністерського рівня в кулуарах Генасамблеї ООН країни G7+ закликали світову спільноту терміново активізувати підтримку енергетичного сектору України напередодні зими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-