Візит Зеленського до США: Між Білим домом і Вежею Трампа

Візит Зеленського до США: Між Білим домом і Вежею Трампа

Укрінформ
Візит Зеленського до США: Між Білим домом і Вежею Трампа

Візит Президента України на чолі великої урядової делегації до США був тривалим, насиченим і складним. На його перебіг значною мірою вплинула чутлива політична ситуація в самій Америці, пов’язана з розпалом виборчої кампанії. Через це українське питання знову опинилося в епіцентрі політичних струсів у США. Та попри все, нашій делегації все ж вдалося досягти поставлених перед собою цілей, при цьому підтвердити однаковий підхід як до демократів, так і до республіканців, від позиції яких залежить подальша підтримка України. Ключовими в цьому плані стали зустрічі Володимира Зеленського в Конгресі й Білому домі в четвер, а також у Trump Tower у Нью-Йорку в п’ятницю.

ГЕНАСАМБЛЕЯ ТА НАВКОЛО НЕЇ

Другий рік поспіль візит Зеленського до Нью-Йорка на Генасамблею ООН сприймається як один із «гвіздків» тижня високого рівня. Журналісти світових ЗМІ задовго до початку сесії всіляко цікавляться заходами за участі української делегації. Цього року Зеленський виступив на трьох ключових подіях – Саміті майбутнього, засіданні Радбезу ООН з українського питання та на загальних дебатах Генасамблеї.

Лейтмотив його виступів мав два складники. По-перше, його виступи повернули фокус уваги міжнародної спільноти до путінських злочинів, а також до потреби досягти миру в Україні на основні принципів Статуту ООН. Адже на тлі загострень на Близькому Сході, а також інших подій у світі, увага до України почала суттєво втрачатися.

По-друге, Президент продовжував просувати Формулу миру, яку підтримали США та інші країни Заходу, і водночас відкинув «альтернативні сценарії» на кшталт китайсько-бразильських пропозицій. Він також скористався трибуною ООН, щоби запросити держави, які поважають міжнародне право, до участі в Другому саміті миру.

Крім того, Зеленський попередив світ про підготовку Росією атак на атомні електростанції в Україні. Це відразу викликало реакцію Китаю, Бразилії, Туреччини й навіть Казахстану, а також інших країн, які вказали на неприпустимість таких дій у спільній заяві.

Не менш важливою частиною візиту до Нью-Йорка стали двосторонні зустрічі з главами держав і урядів, міжнародних організацій, а також участь Президента й членів делегації в заходах на полях Генасамблеї.

Так, відбулися важливі переговори з лідерами країн-партнерів, зокрема канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером. Сторони обговорили посилення військової допомоги Україні. І, звісно ж, ішлося про наболіле для України – скасування обмежень на далекобійні удари по цілях вглибині Росії. Результати цих переговорів за зрозумілих причин не оприлюднювалися.

Зеленський також спілкувався з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, прем’єром Канади Джастіном Трюдо, прем’єркою Італії Джорджею Мелоні, президентом Фінляндії Александером Стуббом, генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді та іншими політиками. Кожна з таких зустрічей мала свої ключові аспекти, які важливо було проговорити саме на найвищому рівні.

Одним із вагомих «бонусів» такого спілкування – крім спільних заяв та декларацій – є закріплення особистих контактів між лідерами. Не секрет, що це суттєво сприяє успіху в подальших домовленостях.

ґрунтовними для нашої країни стали також рішення багатосторонніх форматів, зокрема країн G7+, які ухвалили спільну заяву щодо енергетичної підтримки України.

РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА VS ВИБОРЧІ БАТАЛІЇ У США

Власне, «американський» складник візиту потребував комплексного підходу, з урахуванням виборчої кампанії у США. Адже будь-яка, на перший погляд, звичайна політична подія в цей період може набути зовсім іншого тлумачення. Тому для української сторони було важливо продемонструвати рівновіддалену позицію щодо кожної з партій та водночас нагадати, що Україна продовжує платити у путінській війні життями своїх людей.

З цією метою від початку були заплановані, крім зустрічі з президентом Байденом, який власне запросив Зеленського до Вашингтона, також переговори з обома кандидатами в президенти – Камалою Гарріс і Дональдом Трампом. Крім того, не менш важливими мали стати зустрічі з представниками обох партій у Конгресі США. Усім сторонам планувалося представити План перемоги, який Володимир Зеленський привіз до Америки.

Переговори в Конгресі, а також у Білому домі пройшли очікувано: Україна почула, що у Вашингтоні хочуть її перемоги та готові продовжувати підтримку. Подібний підхід висловила й Камала Гарріс.

Однак зустріч із Дональдом Трампом виявилася найскладнішим пунктом порядку денного всього візиту. Кандидат від республіканців зайняв категоричну позицію та впродовж кількох днів на виборчих мітингах виступав із заявами, які зовсім не сприяли встановленню контакту…

З ВИСОТИ TRUMP TOWER

Кандидат від республіканців перетворив зустріч із Володимиром Зеленським на один із передвиборчих актів – з інтригою, напруженням і врешті з успішною розв’язкою. Формальним тригером для Трампа стала поїздка Зеленського на одне з оборонних підприємств у штаті Пенсильванія в супроводі губернатора-демократа Джоша Шапіро. Республіканці розцінили це як підігрування демократам у одному з вирішальних на виборах штатів, заявивши, що ніхто з їхньої партії не був запрошений на цю подію. Щоправда, вони забули згадати, що такий самий візит Президента України з відвідуванням оборонного заводу та інших підприємство відбувся в липні до штату Юта, де його супроводжував губернатор-республіканець Спенсер Кокс.

Проте в результаті інтенсивних зусиль як з українського, так і американського боку, вранці 27 вересня Зеленський провів із Трампом переговори на двадцять п’ятому поверсі хмарочосу Trump Tower (Вежі Трампа).

Варто сказати пару слів про саму будівлю – у ній розташовані магазини, ресторани, житлові квартири, а також офіс і помешкання самого власника. Тут можна придбати футболки, кепки, штани з ім’ям кандидата чи, скажімо, Трамп-каву, Трамп-піцу, Трамп-ласощі в закладах фастфуду, що не потребує зайвих коментарів.

Отже, розмова Володимира Зеленського й Дональда Трампа почалася з формальних заяв політиків, які висловили вдячність одне одному та заявили про готовність до діалогу. Безпосереднє спілкування проходило за величезним прямокутним столом за зачиненими дверима впродовж години.

Зеленський відразу окреслив мету зустрічі: «Думаю, у нас є спільна думка, що війна в Україні має бути зупинена, і Путін не може перемогти. Україна повинна здобути перемогу. І я хочу обговорити з вами деталі нашого плану – Плану перемоги».

За словами Трампа, Президент України «пройшов через пекло», так само як і вся Україна. Але водночас він сказав, що добре пам’ятає, як у 2019 році, коли демократи в Палаті представників ініціювали проти Трампа імпічмент, Зеленський виявив залізну волю та заявив, що «Трамп абсолютно нічого поганого не зробив».

При цьому експрезидент США додав, що має «дуже гарні стосунки» з Путіним. «Сподіваюся, ми маємо кращі», – відповів Зеленський.

Пізніше в Офісі Президента оприлюднили деякі деталі зустрічі. Зокрема, Зеленський розповів про ситуацію на фронті, операцію в Курській області, українські інновації в боротьбі проти російського терору, а також непропорційно високі втрати російської армії. Ішлося також про наслідки війни для українців та економіки країни. Окремий фокус розмови стосувався постійних обстрілів міст і цивільної інфраструктури з боку РФ, а також ролі американських систем Patriot у захисті людських життів.

Зеленський наполягав, що потрібно згорнути будь-які можливості для агресора отримувати гроші на війну від продажу нафти й газу, а також перекрити всі канали постачання західних компонентів для російських ракет.

Після розмови Трамп сказав, що дізнався багато нового. Крім того, за його словами, «ми обидва хочемо бачити кінець» війни і «обидва хочемо бачити справедливу угоду». Він повторив свої висловлювання, що в разі перемоги на виборах, мовляв, зможе досягти угоди між Україною і Росією дуже швидко – ще до інавгурації.

«Це має припинитися, і президент (Зеленський – ред.) хоче, аби цьому було покладено край. І я впевнений, що президент Путін хоче, аби це припинилося, тож у цьому є гарне поєднання. Тому ми хочемо укласти справедливу угоду для всіх», – заявив Трамп.

Хоча при цьому він не пояснив, чому вважає, що кремлівський правитель все ж має намір завершити війну. Так само він не пояснив, що таке «справедлива угода» і які, на його думку, мають бути умови. Лише зазначив, що це «складна головоломка», яку зрештою буде розв’язано, і люди продовжать своє мирне життя.

ЧОМУ ЗУСТРІЧ ВАЖЛИВА

З висловлювань Трампа важко зрозуміти, наскільки зустріч із Президентом Зеленським змінила його бачення війни РФ проти України і чи він поділяє погляди Джей Ді Венса – його напарника у президентській кампанії. Адже цей кандидат у віцепрезиденти ще недавно вбачав розв’язання конфлікту у створенні «демілітаризованої зони» вздовж нинішньої лінії фронту, яка проходить глибоко на території України.

Сам Зеленський категорично відкинув цю ідею, назвавши її «неприйнятною».

Тож це наводить на думку, що будь-які заяви з боку команди республіканців стосовно ситуації в Україні спрямовані радше на здобуття переваги на виборах, ніж на пошук реальних шляхів розв’язання проблеми. І вигода Трампа від зустрічі з Зеленським – це можливість продемонструвати виборцям, що саме він здатний покласти край війні, і саме тому Президент України просив його про зустріч.

Для України ж перемовини з Трампом були вкрай необхідні для того, аби зберегти двопартійну підтримку в умовах запеклої виборчої боротьби. До того ж, ніхто не знає, кого з кандидатів зрештою підтримає на виборах американський народ. Тому важливо діалог із імовірним президентом чи президенткою розпочинати заздалегідь.

Отже, візит Президента України до США, який тривав майже тиждень, безсумнівно, був непростим та водночас важливим. Як сказав сам Володимир Зеленський, «вирушаємо додому після всіх потрібних перемовин».

Українська сторона представила свій План перемоги всім ключовим гравцям в Америці. Тепер, як очікується, пункти цього плану опрацьовуватимуться на рівні команд задля його реалізації. Наступним важливим кроком на цьому шляху має стати зустріч у форматі «Рамштайн», яка відбудеться за два тижні в Німеччині.

Володимир Ільченко, Ярослав Довгопол. НЬЮ-ЙОРК – ВАШИНГТОН

Фото: Офіс Президенту

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-