Рютте про удари вглиб Росії: кожна країна НАТО має визначатися з дозволом сама

Рютте про удари вглиб Росії: кожна країна НАТО має визначатися з дозволом сама

Укрінформ
Надавати Україні дозвіл на використання поставленої зброї проти легітимних цілей на території країни-агресора можуть лише країни-союзниці по НАТО, які таку зброю передали Україні.

Про це у Брюсселі під час першої пресконференції на посаді керівника Альянсу сказав генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна веде війну для самооборони. Це означає, що вона має право оборонятися. Як ми знаємо, відповідно до міжнародного права, це не завершується на кордоні. Це означає, що підтримка України в її самообороні передбачає можливість завдавати ударів по легітимних цілях на території агресора. Справа кожного союзника - визначати, якою є його підтримка для України. Це не моє завдання, це справа кожного окремого союзника та його відносин з Україною», - сказав новий керівник Альянсу.

Він зауважив, що постачання військового обладнання від західних союзників відіграє важливу роль для розвитку оборонних спроможностей України, але не існує якоїсь єдиної зброї, яка могла б самотужки дозволити виграти цю війну.

«Я розумію запит України (на зняття обмежень – ред.), але кожна країна має вирішувати це сама. Наприклад, Сполучені Штати витратили десятки мільярдів доларів для підтримки права України на самооборону. Але будемо дуже чіткими – Україна навряд чи б існувала як держава без такої підтримки від США», - зазначив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Тисяча вбитих чи поранених на день: генсек НАТО назвав втрати Росії в Україні

Як повідомлялося, сьогодні у брюссельській штаб-квартирі НАТО відбулася церемонія передання повноважень від генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга до нового очільника Альянсу, колишнього прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-