Новий уряд Японії: хто такий прем’єр Ішіба та чого очікувати Україні

Новий уряд Японії: хто такий прем’єр Ішіба та чого очікувати Україні

Укрінформ
Країна сходу Сонця - цінний союзник України, тож зміна влади в Японії не менш важлива, аніж президентські перегони у США

Японія є одним із найважливіших партнерів України у боротьбі з російською агресією. Хоча ця країна з огляду на власні закони не передає нам зброї чи військового спорядження, вона надає масштабну допомогу за такими важливими напрямами, як розмінування, відновлення зруйнованої росіянами інфраструктури і підготовка базису для повоєнної відбудови України.

Країна сходу Сонця – наш дуже цінний союзник, і те, що відбувається в Японії, має не менше значення, аніж президентські перегони у Сполучених Штатах чи парламентські вибори в європейських державах.

Фото: The Yomiuri Shimbun
Фото: The Yomiuri Shimbun

ЧОМУ УРЯД КІШІДИ ПІШОВ У ВІДСТАВКУ

З 1 жовтня Японія почала жити з новим урядом, який прийшов на зміну кабінету щирого друга України Фуміо Кішіди. На період його урядування припав дуже важливий етап змін у зовнішній політиці Японії, тож варто згадати деякі важливі для України моменти.

Однією з найбільших змін стала відмова японського керівництва від спроб подружитися з Росією. Сентименти стосовно Москви сповідував один із найвпливовіших діячів сучасної Японії і багаторічний прем’єр Сіндзо Абе, який очолював уряд загалом майже 10 років, що багато для місцевої політики.

Фото: Getty Images
Сіндзо Абе / Фото: Getty Images

Абе, який загинув після смертельного замаху в липні 2022 року, прагнув нормалізувати відносини з Москвою, з якою Токіо має неврегульовані ще з Другої світової війни питання Північних територій або, як їх називають росіяни, південних Курильських островів. До речі, через відмову СРСР у 1951 році підписати Сан-Франциський мирний договір Японії зі США та їх союзниками – юридично Друга світова так і не вважається закінченою.

Абе щиро вірив, що з російськими можновладцями можна по-дружньому домовитися, що чиновники в Кремлі адекватні переговірники, однак прогнозовано зазнав невдачі. Путін багато разів «кидав» Абе з його пропозиціями рішень спірних питань, тож Кішіда, який прийшов до влади у жовтні 2021-го після нетривалого, близько року, прем’єрства Йошіхіде Суґи, дивився на Росію вже без рожевих окулярів і сповідував у двосторонніх відносинах холодний прагматизм.

Урядування кабінету Кішіди сприймалося японцями загалом без надмірної критики попри те, що в останні роки економіка країни бажала бути кращою, а на тлі зростання цін і значної девальвації японської єни життя стало дорожчим. Завдяки вдалим економічним і фінансовим рішенням кабінету міністрів негативні тенденції вдалося сповільнити і підготувати основу для наступного підйому.

Фатальним для Кішіди став скандал із політичними фондами, які фракції ЛДП збирали для партійних потреб, що вибухнув наприкінці минулого року. Це стало землетрусом для ЛДП, яка домінує в японській політиці й перебуває при владі майже безперервно впродовж останніх 70 років, що похитнув довіру японців до політсили та її лідера прем’єр-міністра Кішіди.

Спроби глави уряду відновити довіру виборців перестановками в кабміні не мали відчутного впливу на японське суспільство. Не допомогла й проактивна зовнішня політика та особиста дипломатія Кішіди – успіхами в міжнародних справах не вдалося змити токсичного осаду від корупційного скандалу. Тому на 27 вересня ЛДП призначила вибори голови партії, в яких Кішіда брати участь відмовився.

Фото: Kyodo
Фото: Kyodo

ПАРТІЙНІ ВИБОРИ І ЗМІНА УРЯДУ

Очевидних фаворитів, тобто сильних яскравих особистостей, у правлячій політсилі Японії на момент виборів не було, тому бажаючих спробувати свої сили спочатку набралося аж одинадцять, але до дати голосування 27 вересня залишилося дев’ять. Серед претендентів були колишні міністри оборони, закордонних справ, економіки тощо з урядів різних років, усі досвідчені політики й державні управлінці.

Результат виборів лідера ЛДП вирішувався у другому турі голосування, до якого пройшли колишній міністр оборони 67-річний Шіґеру Ішіба та ексміністерка економічної безпеки 63-річна Санае Такаїті. Підрахунок голосів показав перемогу Ішіби з результатом 215 із 415 голосів однопартійців проти 194 у його суперниці.

Наступні події – обрання Ішіби главою уряду в парламенті, формування ним нового кабінету і його затвердження імператором Нарухіто інтриги не передбачали, оскільки контроль ЛДП над обома палатами законодавчого органу гарантував результативні голосування. Тож усі передбачені законами навколоурядові процедури було завершено в один день, 1 жовтня, і Японія отримала 102-го прем’єр-міністра Шіґеру Ішібу.

Японський прем’єр має визначальний вплив на урядову політику, тому варто зупинитися на особистості Ішіби. Одразу ж відзначимо наполегливість у прагненні найвищої посади – політик п’ять разів намагався отримати пост лідера партії (перша спроба була в далекому 2008-му) і навіть створив у 2015 році власну групу, щоб мати право балотуватися на партійних виборах. У разі програшу цього разу він пообіцяв більше не змагатися за пост президента ЛДП, але доля урешті-решт винагородила його зусилля, і бажане лідерство стало реальністю.

Ішіба є спадковим політиком, батько якого більше 15 років був губернатором однієї з префектур, а потім міністром в уряді країни. Новий прем’єр закінчив юридичний факультет престижного університету Кейо в Токіо, попрацював у банку Mitsui Bank і вже майже 40 років є членом Палати представників, куди вперше обрався у 1986 році.

За час роботи законодавцем Ішіба спробував себе на посту міністра оборони (2007 - 2008 рр.) і міністра сільського, лісового та рибного господарства Японії (2008 - 2009 рр.), а також обіймав посаду генерального секретаря рідної ЛДП у 2012 - 2014 роках. Він відомий як критик керівництва своєї партії і навіть на кілька років, із 1993-го по 1997-й, залишав її лави, завдяки чому має широку підтримку серед рядових членів політсили, проте непопулярний у партійної еліти.

Ішібу називають любителем військової техніки, поїздів та поп-музики через його захоплення цими речами. Проте хобі не заважають йому бути прагматичним і доволі сміливим політиком.

Наприклад, під час виборчої кампанії в президенти ЛДП Ішіба наполягав на створенні «азійського НАТО» і системи колективної безпеки в регіоні для стримування Китаю, Росії і КНДР, що більшість політичної еліти ЛДП відкидає як занадто ризиковані проєкти. Він стверджував, що членство України в Альянсі дозволило б запобігти російському вторгненню, бо Москва не зважилася б нападати, знаючи про колективну відповідь союзників.

З іншого боку, Ішіба виступає за збалансованіші зв’язки зі Сполученими Штатами. Він наполягає на більшій свободі від зовнішньополітичних мандатів США і послабленні тиску Вашингтона на Токіо, що може спровокувати напруження у відносинах із ключовим безпековим партнером Японії і теж є табуйованою темою в керівництві ЛДП.

Та попри такі особисті погляди, після обрання прем’єр-міністр Ішіба заявив, що дотримуватиметься політичного курсу уряду Кішіди як в економіці, так і в зовнішній політиці. Зокрема, під час першої телефонної розмови з американським президентом він запевнив Джо Байдена в намірах продовжувати курс попередньої адміністрації на зміцнення двостороннього альянсу.

ПРОГРАМА КАБІНЕТУ ІШІБИ

У п’ятницю 4 жовтня Ішіба виступив у парламенті країни з першою програмною промовою на посту очільника уряду і розповів про його пріоритети. Головним завданням нові міністри під його керівництвом вважають відновлення довіри японців до політиків і партії влади, підірвану після серії пов’язаних із ЛДП скандалів останніх років.

«Я відновлю довіру до політики, втрачену через питання про політичні фонди. Відповідальність політиків полягає в тому, щоб відновити безпечну, захищену та процвітаючу Японію шляхом досягнення розуміння та підтримки народу», – цитує заяву Ішіби в парламенті Kyodo.

Для завершення перезавантаження влади глава уряду пообіцяв наступного тижня оголосити про розпуск Палати представників та проведення парламентських виборів уже 27 жовтня.

Значну частину свого виступу Ішіба присвятив національні безпеці, назвавши безпекове середовище, з яким стикається Японія сьогодні, найскладнішим із часів Другої світової війни. Серед ключових викликів він вказав на зростаючу військову активність у регіоні Росії і Китаю та розробку балістичних ракет Північною Кореєю, наголосивши на нагальності істотного зміцнення оборонного потенціалу Японії та розширення мережі її країн-однодумців, основою якої є альянс зі США.

Ішіба пообіцяв, що Японія візьме на себе провідну роль у підтриманні заснованого на правилах міжнародного порядку та прагнутиме зробити Індо-Тихоокеанський регіон вільним і відкритим.

В економічній політиці новий уряд планує продовжувати курс попередників на зростання та перерозподіл багатства між усіма японцями, а доки економіка і зарплати не почнуть збільшуватися, обіцяє надавати підтримку домогосподарствам, які постраждали від інфляції.

Ішіба також поставив за мету досягти 1500 єн ($10) мінімальної погодинної оплати праці по всій країні, яка зараз становить 1055 єн, до кінця 2020-х років, тобто раніше за встановлені попереднім кабінетом часові орієнтири.

У надважливій для Японії енергетичній політиці прем’єр-міністр заявив про намір уряду працювати над посиленням безпеки ядерних реакторів діючих АЕС і підтриманням енергетичного балансу для задоволення зростаючого попиту. Така заява дещо контрастує з його позицією перед президентськими виборами в ЛДП, коли він наполягав на скороченні атомної енергетики до нуля і різкому збільшенні використання відновлюваних джерел.

У зовнішній політиці Ішіба рішуче поглиблюватиме двосторонні зв’язки з Південною Кореєю, щоб зробити їх міцнішими, спираючись на створений за часів його попередника імпульс. Слід зауважити, що відносини між цими двома демократичними сусідами продовжують отруювати події минулого, пов’язані з окупацією корейського півострова армією імперської Японії в період Другої світової. Під час президентства попередника чинного південнокорейського лідера Юн Сок Йоля Мун Чже Іна історичні питання спровокували різке загострення у корейсько-японських відносинах і кількарічне фактичне замороження контактів на найвищому рівні.

Із Китаєм, який, за словами Ішіби, дедалі частіше намагається силою змінити статус-кво у Східно- та Південнокитайському морях, Японія прагнутиме конструктивних і стабільних відносин через діалог та намагатиметься спонукати Пекін до більш відповідальної поведінки. Голова КНР Сі Цзіньпін у своєму вітанні Ішібі з призначенням главою уряду написав, що сподівається на взаємовигідні й конструктивні відносини між двома країнами. Проте очікувати прориву на китайському напрямі не варто з огляду на останні тенденції до зростання напруженості між Токіо і Пекіном.

Водночас Ішіба у промові жодним словом не згадав про своє давнє бажання створити в Азії схожий на НАТО оборонний альянс та наміри переглянути двосторонню угоду про перебування військ США в Японії, аби зробити їхній асиметричний альянс більш рівноправним. Такі упущення можуть свідчити про те, що новий прем’єр усвідомлює відсутність консенсусу в його партії стосовно таких суперечливих питань, які можуть зіпсувати відносини як із Пекіном, так і з Вашингтоном.

Фото: Kyodo
Фото: Kyodo

УКРАЇНСЬКИЙ ТРЕК

У виступі перед парламентом Ішіба окрему увагу приділив триваючій російсько-українській війні й участі його країни у встановленні справедливого миру. Він заявив, що Японія продовжуватиме підтримку України й нарощуватиме санкційний тиск на Росію.

«Ми захищатимемо Японію в умовах радикально мінливого безпекового середовища. Агресія проти України з боку Росії, постійного члена Ради Безпеки ООН, усе ще триває, війна не припиняється. Сьогодні – Україна, а завтра може бути Східна Азія», –сказав прем’єр-міністр.

Він додав, що має власну думку з приводу того, чому стримування не спрацювало у випадку з Україною, і заявив, що Японія продовжуватиме рішуче посилювати санкції проти Росії та підтримувати Україну.

Хоча сам Ішіба не виступав з ініціативами стосовно російської агресії в Україні, місцеві аналітики переконані, що Японія не змінить своїх підходів до Росії за його прем’єрства. До того ж, у відповідь на «недружні» кроки Токіо Москва у липні 2022 року «покарала» Ішібу й більшість японських законодавців, заборонивши їм в'їзд до РФ.

Продовження новим японським урядом проукраїнського курсу кабінету Кішіди надзвичайно важливе для нас. Як уже зазначалося вище, Японія не передає Україні озброєння чи військове спорядження, бо це прямо заборонено низкою її законів. Проте українцям потрібна не лише зброя. Війна породжує багато проблем і труднощів, розв’язання яких не потребує артилерії.

Це насамперед відновлення зруйнованої російськими ракетами і дронами енергетичної та іншої критичної інфраструктури, із чим японці багато допомагають. Відчутну підтримку Країна сходу Сонця надає Україні у ще одній важливій сфері – розмінуванні. Японські партнери передають спеціальну техніку і навчають українських фахівців її використовувати.

Наразі важко підрахувати точні обсяги і види наданої Токіо допомоги, але навіть побіжний погляд на останні оприлюднені японським урядом дані дозволяє зробити висновок, що йдеться про мільярди доларів, передані як безпосередньо уряду України, так і через різні міжнародні організації та фонди.

Це невідкладна першочергова допомога, однак підтримка азійської країни не обмежується лише поточними проблемами. Вже зараз японські компанії спільно з урядовими агенціями та в координації з українською стороною готують плани і проєкти повоєнної відбудови України.

У таких напрацюваннях особливий акцент робиться на впровадженні новітніх японських технологій при відновленні промислових виробництв, сільського господарства тощо, а також інтелектуальних рішень для життя людей при відбудові українських міст, як-от системи «розумне місто». Тут слід згадати Конференцію з відновлення України, що пройшла в Токіо 19 лютого та продемонструвала підвищену увагу японських корпорацій і стартапів до перспектив роботи в нашій країні.

Особливу роль Японії у підтримці України відзначив Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з послом цієї країни Кунінорі Мацудою, який завершує свою дипломатичну місію в Києві. Зеленський подякував послу за розбудову безпрецедентно змістовних і міцних відносин між Україною та Японією і зазначив, що японська підтримка для українців дуже вагома.

«Разом рятуємо життя, разом збільшуємо стійкість України, разом відновимо повну дієвість міжнародного права», – сказав Президент.

За час війни Україна по-новому відкрила для себе Японію. Країна сходу Сонця теж по-іншому дивиться на Україну. Війна – жорстокий час випробувань і трагедій, але це також час, коли знімаються всі маски, а щирість намірів підтверджується послідовними діями.

Поза сумнівом, Японія залишиться захисником справедливого світопорядку та надійним партнером України і за нового уряду Шіґеру Ішіби.

Володимир Сидоренко, Пекін

Перше фото: PAP/EPA/FRANCK ROBICHON

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-