Швеція планує долучитися до розгортання військ НАТО у Латвії

Швеція планує долучитися до розгортання військ НАТО у Латвії

Укрінформ
Шведський уряд представив законопроєкт, згідно з яким країна планує наступного року відправити винищувачі для патрулювання повітряного простору НАТО, військові кораблі і військовослужбовців, які будуть розгорнуті разом з силами Альянсу в Латвії.

Про це повідомляє Euractive, передає Укрінформ.

За словами міністра оборони Пола Йонсона, Швеція планує відправити близько 600 військовослужбовців. «Підрозділ зараз проходить підготовку», - сказав міністр, додавши, що він складатиметься з офіцерів і солдатів контрактної служби, а не призовників.

Шведський уряд повинен буде координувати це розгортання з Данією і Канадою, оскільки Данія відряджає батальйон на піврічний термін. Канада очолює війська НАТО, дислоковані в Латвії, як рамкова країна.

Швеція також збирається надати військові кораблі для постійних військово-морських сил НАТО, чиє завдання буде зосереджене на розмінуванні і морському спостереженні. Військові кораблі будуть розгорнуті на період до шести місяців. Міністр оборони зазначив, що вони призначені для дій у Північній Атлантиці, з акцентом на Північне і Балтійське моря. Наприклад, у разі збройного нападу і шведські військові в Латвії, і військові кораблі зможуть залишитися там і виконувати завдання.

Читайте також: Україна поділилась бойовим досвідом боротьби з дронами на навчаннях НАТО

Крім того, Швеція планує відправити вісім винищувачів і відповідний персонал, які допомагатимуть НАТО здійснювати повітряне спостереження.

Видання припускає, що відповідний законопроєкт, швидше за все, буде швидко ухвалений найближчими тижнями.

Раніше цього року глава шведських сил оборони заявив, що Путін «поклав око» на шведський острів Готланд у Балтійському морі. Острів має стратегічне розташування «на півдорозі» між Швецією та Естонією, лише за 300 км від бази Балтійського флоту Росії в Калінінградській області.

Після вторгнення до Криму в 2014 році, і особливо після повномасштабної війни в Україні в 2022 році, Швеція посилила укріплення на острові. У квітні 2023 року вона провела на острові найбільші за 25 років військові навчання за участю польських і британських військ.

Читайте також: НАТО збільшить кількість боєздатних формувань - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, Швеція планує збільшити видатки на оборону на 13 мільярдів крон (1,3 мільярда доларів) у державному бюджеті на 2025 рік.

Фото: Shutterstock/DanaSnsk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-