Бербок вважає правильним дозволити Україні бити німецькою зброєю по військових об'єктах у Росії

Бербок вважає правильним дозволити Україні бити німецькою зброєю по військових об'єктах у Росії

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок вважає правильним дозволити Україні атакувати військові об'єкти в Росії зброєю німецького походження, однак не уточнює, на якій відстані.

Про це очільниця німецької дипломатії заявила в інтерв'ю телеканалу ARD, передає Укрінформ.

На переконання Бербок, Україна має право завдавати удару у відповідь не лише тоді, коли її власну територію вже атакують.

«Право на самооборону не означає для України, що ракета має перетнути кордон або вразити таке місто, як Харків, перш ніж вона матиме право зробити щось на свій захист…», – сказала міністр. На її думку, Україна повинна були б мати право знищувати стартові майданчики, з яких злітають російські літаки з ракетами, але «питання в тому, як далеко» Україні варто дозволити бити.

Глава МЗС Німеччини пояснила, що йдеться про превентивні заходи, щоб запобігти атакам надалі, та уточнила, що деталі дозволених заходів – «десять, 40 або 200 кілометрів» – не будуть публічно оприлюднені, оскільки це може бути використано російськими військовими.

Під час інтерв'ю Бербок також відповіла тим німецьким політикам, які закликають до «більшої дипломатії» відносно завершення війни в Україні. «Це дивно в тому сенсі, що ми два з половиною роки робили все можливе, щоб нарешті досягти миру. І що знову лунають припущення, що європейці винні в тому, що ми не сіли за стіл переговорів», – сказала Бербок і запропонувала таким політикам долучитися до неї в одній із поїздок в Україну.

Політик підкреслила, що дискутувати про мир не хоче саме кремлівський лідер Володимир Путін, який, за її словами, відмовляється говорити з канцлером Німеччини про мир і думає лише про те, як «перетворити Україну на руїни».

Читайте також: Президент Естонії закликав зняти заборону на удари вглиб РФ: Москва не ставить собі жодних обмежень

Раніше до посилення «дипломатичних зусиль» для завершення війни в Україні закликали у своїй статті в одній із газет троє німецьких політиків демократичних партій – прем’єр-міністри земель Бранденбург і Саксонія Дітмар Войдке та Міхаель Кречмер, а також лідер ХДС у землі Тюрінгія Маріо Фойгт. Зокрема, ці політики закликали до створення міжнародного альянсу, щоб посадити Росію за стіл переговорів. Вони заявили, що виступають за перемир'я та переговори між Україною та Росією із дотриманням Хартії Об'єднаних націй та «в дусі Будапештського меморандуму», щоб запобігти подальшим кровопролиттям і руйнаціям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-