Іран відправив до Росії свої супутники для запуску на орбіту

Іран відправив до Росії свої супутники для запуску на орбіту

Укрінформ
Іран відправив до Росії два супутники власного виробництва для виведення на орбіту російською космічною ракетою.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на іранське інформаційне агентство Tasnim, пов’язане з іранським Корпусом вартових ісламської революції, передає Укрінформ.

Тегеран відправив супутники Kowsar і Hodhod. Створення Kowsar, супутника для отримання зображень з високою роздільною здатністю, і Hodhod, призначеного для супутникового зв'язку, є першими значними зусиллями приватного космічного сектору Ірану, йдеться в повідомленні.

За даними Tasnim, Kowsar може бути використаний у сільському господарстві, управлінні природними ресурсами, моніторингу навколишнього середовища та боротьбі зі стихійними лихами. Hodhod призначений для супутникового зв'язку і може використовуватися у віддалених районах з обмеженим доступом до наземних мереж.

Росія уже відправляла іранські супутники на орбіту в лютому 2022 року, тоді офіційні особи США висловили стурбованість космічною співпрацею між Росією і Іраном, побоюючись, що супутник не тільки допоможе Росії у війні проти України, але й відстежуватиме для Ірану потенційні військові цілі в Ізраїлі і на всьому Близькому Сході.

Крім того, у вересні Іран здійснив свій другий запуск супутника, використовуючи власну ракету. Запуск відбувся на тлі звинувачень США і європейських країн у тому, що Тегеран передав Росії балістичні ракети, які можуть бути використані у війні з Україною.

Читайте також: Китай запустив на орбіту третій супутник для надання інтернет-послуг

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2024 року влада Ірану запустила у космос у супутник Sorayya, що належить іранському Інституту космосу. Тегеран заперечував, що його супутникова діяльність є прикриттям для розробки балістичних ракет, і заявляв, що ніколи не займався розробкою ядерної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-