ЄС наклав санкції на лідерку Гагаузії та ще кількох осіб за дестабілізацію Молдови

ЄС наклав санкції на лідерку Гагаузії та ще кількох осіб за дестабілізацію Молдови

Укрінформ
Рада ЄС сьогодні ухвалила рішення включити до переліку осіб, на яких поширюються обмежувальні заходи Європейського Союзу, п’ять персон та одну установу, які причетні до дій з дестабілізації політичної ситуації в Молдові.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Європейську раду.

«Молдова постає перед масованими прямими спробами Росії дестабілізувати країну, а також перед викликами, які є наслідками російської агресивної війни проти України. Це є прямою загрозою для цієї суверенної держави, для її демократичного життя та для її шляху до Європейського Союзу. ЄС буде продовжувати надавати всю необхідну підтримку для правомірних прагнень народу Молдови. Сьогоднішній санкційний перелік є ще одним внеском у стійкість Молдови», - заявив з цього приводу високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Як зазначається, новий санкційний перелік включає Євгенію Гуцул, губернаторку («башкан») Гагаузії , автономної територіальної одиниці у складі Молдови. Вона несе відповідальність за підтримку сепаратизму у цьому регіоні Молдови, за спроби повалити конституційний лад у Молдові, за створення загроз для суверенітету та незалежності країни.

До санкційного списку також увійшли інші особи, що причетні до дестабілізуючих дій в Гагаузії. Серед них заступник «башкана», радник з питань медіа Міхаіл Влах, Лурій Кузнєцов, заступник керівника департаменту зовнішніх зв’язків цього регіону, Ілля Узун, заступник керівника виконавчого комітету та член Національної асамблеї Гагаузії.

Під санкції потрапила також організація «Євразія», головною метою якої є просування інтересів Росії за її кордонами, у тому числі – в Молдові, а також керівниця та засновниця цієї неурядової асоціації Неллі Парутенко.

Читайте також: Росія витрачає мільйони доларів, щоб перешкодити вступу Молдови в ЄС - Bloomberg

На всіх згаданих суб’єктів поширюється заморожування активів та заборона надавати їм будь-які фінансові або економічні ресурси, прямо або опосередковано. На додаток, особам, що потрапити до санкційного списку, заборонено подорожі до Європейського Союзу.

На цей час обмежувальні заходи ЄС за дії по дестабілізації в Молдові поширюються на 16 осіб та на 2 установи.

Як повідомляв Укрінформ, президентські вибори і референдум про вступ до ЄС відбудуться в Молдові 20 жовтня. Перед цією датою Росія та її проксі значно активізували діяльність, що спрямована проти демократичного ладу в країні та проти її європейського шляху.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-