Чотири країни вимагають забезпечити захист співробітників ООН на півдні Лівану

Чотири країни вимагають забезпечити захист співробітників ООН на півдні Лівану

Укрінформ
Міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Італії та Великої Британії засудили удари по миротворцях ООН на півдні Лівану та закликали всі сторони, насамперед Ізраїль, дотримуватися міжнародного права.

Про це йдеться у заяві, розміщеній на сайті МЗС ФРН, щодо атак на бази UNIFIL, передає кореспондент Укрінформу.

Міністри висловили глибоку стурбованість нещодавніми атаками ізраїльських сил оборони на бази UNIFIL, під час яких було поранено кількох миротворців.

«Ці атаки мають бути негайно припинені. Ми засуджуємо всі загрози безпеці UNIFIL. Будь-який навмисний напад на UNIFIL порушує міжнародне гуманітарне право та резолюцію 1701 Ради Безпеки ООН. Захищати миротворців – обов’язок усіх сторін конфлікту», - йдеться у заяві.

Читайте також: Миротворчі сили ООН заявляють, що ізраїльські танки увірвалися на їхню базу в Лівані

Дипломати закликали Ізраїль та «всі сторони» виконувати свої зобов’язання щодо забезпечення захисту та безпеки персоналу UNIFIL у будь-який час і дозволити UNIFIL продовжувати виконувати свій мандат.

«Ми повторюємо, що UNIFIL відіграє вирішальну роль у стабілізації в південному Лівані. Ми підкреслюємо важливість ООН у розв’язанні збройних конфліктів і пом’якшенні гуманітарних наслідків», - наголосили глави МЗС чотирьох країн.

Читайте також: Нетаньягу закликав ООН вивести миротворців з Лівану

Тим часом очільниця зовнішньополітичного відомства ФРН Анналена Бербок під час пресконференції в Берліні у вівторок заявила про те, що, хоча Ізраїль і має право на самооборону, він має суворо дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

«Самозахист Ізраїлю означає також, що він може знищувати терористичні бази «Хезболи», але все має відбуватися в рамках міжнародного гуманітарного права. Армія Ізраїлю повинна подбати, щоби було так. … Всі сторони конфлікту повинні забезпечувати безпеку персоналу ООН», - підкреслила міністерка. При цьому вона визнала, що терористична інфраструктура на півдні Лівану є дуже розгалуженою й інтегрованою в цивільну інфраструктуру.

Бербок вважає, що UNIFIL має відігравати вирішальну роль у тому, щоб з боку «Хезболи» більше не походило насильство в бік Ізраїлю, щоб люди в Лівані могли повернутися в свої домівки, а ізраїльтяни – в свої. «Міжнародна спільнота має подбати про те, щоб «Хезбола» пішла з півдня Лівану», - заявила глава МЗС ФРН.

Як повідомлялось, Бербок потрапила в скандал через публікацію в таблоїді Bild, де стверджується, що вона та її однопартієць по «Зеленій партії» - міністр економіки Роберт Габек - блокували виділення Німеччиною військової допомоги та, мовляв, наполягали на тому, щоб ізраїльський уряд надав письмові гарантії Берліну, що не використовуватиме експорт зброї з Німеччини проти цивільних.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-