Макрон закликав Нетаньягу зупинити операції у Лівані

Макрон закликав Нетаньягу зупинити операції у Лівані

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон у розмові з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу засудив невибіркові удари Ізраїлю, які збільшують людські жертви в Газі та Лівані.

Про це йдеться у заяві Єлисейського палацу, текст якої має у своєму розпорядженні Укрінформ.

«Президент республіки засудив невибіркові ізраїльські удари, які збільшують і без того великі людські жертви як у Газі, так і в Лівані. Він підтвердив рішучість Франції уникнути пожежі в усьому регіоні, яка мала б руйнівні наслідки для людей та міжнародної безпеки», - йдеться в комюніке.

Зазначається, що Макрон закликав Нетаньягу зупинити операції в Лівані та наголосив на необхідності негайного припинення вогню.

«Франція разом зі Сполученими Штатами запропонувала 21-денне припинення вогню, яке відкрило б шлях до остаточного врегулювання на «блакитній лінії»: необхідно повернутися на цей дипломатичний шлях, який є єдиним, що може задовольнити вимоги безпеки Ізраїлю», - наголосив він.

Президент Франції також висловив жаль, що наступ Ізраїлю на Рафах різко обмежив гуманітарний доступ у Газі.

Напередодні знову зросла напруженість між лідерами двох країн після висловлювань Макрона, який у вівторок заявив, що Нетаньягу не повинен "звільняти себе від рішень ООН", оскільки саме рішенням ООН було створено Державу Ізраїль. Він послався на Резолюцію 181, прийняту в листопаді 1947 року Генасамблеєю ООН, яка передбачала розділення Палестини на єврейську та арабську державу.

Читайте також: Нетаньягу закликав ООН вивести миротворців з Лівану

Глава ізраїльського уряду негайно відповів на це. В офіційній заяві його офісу президентові Франції "нагадали, що не резолюція ООН створила Державу Ізраїль, а перемога, здобута у війні за незалежність кров'ю героїчних борців, багато з яких пережили Шоа - зокрема, режим Віші у Франції".

Як повідомлялося, президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні та прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес засудили обстріл ЦАХАЛом тимчасових сил ООН у Лівані.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-