Грузинські неурядові організації та ЗМІ оскаржать закон про «іноагентів» у Євросуді

Грузинські неурядові організації та ЗМІ оскаржать закон про «іноагентів» у Євросуді

Укрінформ
Грузинські організації громадянського суспільства, представники ЗМІ та приватні особи подадуть позов проти закону про «іноагентів» до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі.

Про це повідомляє Ехо Кавказу, передає Укрінформ.

Позов буде подано від імені 16 медіаорганізацій, 120 НУО (неурядових організацій) та 4 фізичних осіб.

Заявники зазначають, що законодавство порушує право на свободу зборів та асоціацій, захищене Європейською конвенцією з прав людини, свободу вираження поглядів, право на захист приватного та сімейного життя, права на засоби правового захисту.

Читайте також: Європарламент закликає владу Грузії повернутися на шлях демократичного розвитку

Заявники наголосили, що, за їх словами, «російський закон» не тільки спрямований на обмеження громадянського суспільства та ЗМІ, а й служить «ізоляції всіх громадян один від одного та придушення критичних голосів». «Організації-заявники працюють над такими суспільними проблемами, як: охорона навколишнього середовища, допомога інвалідам, захист жінок та дітей від насильства, судова реформа, боротьба з корупцією, журналістські розслідування тощо… Боротьба з незалежними організаціями, з використанням російських методів, не лише порушує фундаментальні права людини, а й підриває непохитний вибір грузинського народу щодо інтеграції до євроатлантичних структур. Шкода, що конституційний обов'язок, який зобов'язує державні органи захищати всі ці вибори, порушується державними органами, а Конституційний суд відмовляється виконувати свій обов'язок», - йдеться у заяві представників ЗМІ, НУО та приватних осіб.

9 жовтня на сайті Конституційного суду було опубліковано протокол від 4 жовтня, яким частково прийнято до розгляду чотири позови, подані проти закону «про прозорість іноземного впливу». Судді більшістю голосів визнали, що спірна норма не становить безпосередньої загрози неурядовим та медійним організаціям, тому відмовилися припиняти його дію до ухвалення остаточного рішення у справі.

Суд прийняв до розгляду конституційні позови проти закону про «іноагентів» (з боку президента Грузії, членів парламенту Грузії, неурядового сектору та ЗМІ).

Читайте також: Британія призупинила політичні та військові контакти з Грузією

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня парламент Грузії ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу», який зобов’язує неурядові організації (НУО) та ЗМІ реєструватись, якщо вони отримують фінансування з-за кордону. Інакше їм загрожує штраф. Аналогічний закон діє в країні-агресорі – Російській Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-