Розслідування Смоленської катастрофи: Міноборони Польщі зробить 41 подання до прокуратури

Розслідування Смоленської катастрофи: Міноборони Польщі зробить 41 подання до прокуратури

Укрінформ
Уряд Польщі зробить 41 подання до прокуратури за результатами перевірки діяльності підкомісії щодо розслідування авіакатастрофи під Смоленськом попередньою правлячою коаліцією. 

Подання стосуватиметься зокрема колишніх міністрів оборони Антонія Мацеревича і Маріуша Блащака. Про це йшлося на презентації рапорту групи з питань оцінки діяльності Смоленської підкомісії в 2016-2023 роках, передає кореспондент Укрінформу.

«Аналізуючи діяльність підкомісії та звіт, вважаю, що його метою було підтвердити одну гіпотезу про вибух і спростувати всі інші аргументи та експертні думки, які не підтверджували цю гіпотезу. Мета була заздалегідь визначена - не пояснити катастрофу, а підтвердити власну гіпотезу»,- заявив віцепремʼєр-міністр - міністр національної оборони Владислав Косіняк-Камиш.

Він висловив сумнів у доброчесності комісії, заявивши, що до її складу входили некваліфіковані особи, які «плутали основні поняття та процедури, а висновки, сформульовані членами комісії, суперечать законам фізики». За словами урядовця, аналіз діяльності комісії засвідчив порушення Закону про охорону секретної інформації, спецкомісія свідомо не залучала досвідчених фахівців, а експертні висновки, які не підтверджували основну гіпотезу про вибух, відхилялися або спотворювалися.

Косіняк-Камиш заявив, що бюджет втратив 81 млн злотих (понад 20 млн дол.), зокрема 47 млн за завдання непоправних втрат літаку Ту-154 під час проведення експериментів у межах слідства (у Смоленську розбився аналогічний літак).

Своєю чергою заступник міністра Цезарій Томчик поінформував, що в результаті перевірки діяльності підкомісії керівництво Міноборони зробить 41 подання до прокуратури. З них 24 стосуватимуться безпосередньо діяльності ексміністра Мацеревича, зокрема, перевищення ним повноважень з метою досягнення особистої вигоди, невиконання обов’язків, дії всупереч положенням законодавства про державні закупівлі та державні фінанси, захисту секретної інформації тощо. Ще 10 подань стосуватимуться ексміністра оборони Блащака.

Як повідомлялося, 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому “Смоленськ-Північний” (РФ) розбився польський урядовий літак з 96 людьми на борту. В авіакатастрофі загинули президент Лєх Качинський і його дружина, все військове командування РП, значна частина польської політичної, релігійної та громадської еліти.

У 2011 році польська урядова комісія з розслідування причин катастрофи та Міждержавний авіаційний комітет у Москві основними причинами катастрофи назвали помилки екіпажу літака. Крім того, польська комісія значну відповідальність поклала на російських контролерів руху на аеродромі “Смоленськ-Північний”, які подавали частково хибну інформацію екіпажу і не заборонили посадку Ту-154М.

Після приходу до влади у Польщі в 2015 році правоконсервативної партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослава Качинського новий уряд скасував рапорт своїх попередників, назвавши його нелегітимним, і в лютому 2016 році поновив слідство. Було проведено ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи, ще раз досліджено усі записи “чорних скриньок” та елементи розбитого літака на предмет виявлення вибухових речовин.

Читайте також: Країни Балтії і Польща мають пояснити решті Заходу всю небезпечність Росії - експерт

У PiS покладали відповідальність за катастрофу на російську сторону, натякаючи на можливу причетність до катастрофи російської влади, та звинувачували у недбальстві членів попереднього уряду Дональда Туска.

Після приходу до влади нового уряду на чолі з Туском у грудні 2023 року було ліквідовано підкомісію з розслідування Смоленської катастрофи, яку в 2016 році створив тогочасний міністр оборони Антоній Мацеревич. В уряді заявили, що “дивне слідство” за багато років так і не було завершено. Натомість офіційним у контексті Смоленської катастрофи знову вважатиметься рапорт комісії ексглави МВС Польщі Єжи Міллера, яка завершила слідство в 2011 році. У січні цього року розпочато перевірку діяльності підкомісії ексміністра Мацеревича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-