Гірничодобувні компанії виплатять Бразилії $30 мільярдів компенсації за обвал Маріанської дамби

Гірничодобувні компанії виплатять Бразилії $30 мільярдів компенсації за обвал Маріанської дамби

Укрінформ
Гірничодобувні гіганти BHP і Vale підписали угоду з урядом Бразилії про виплату майже $30 мільярдів компенсації за обвал Маріанської дамби у 2015 році, який спричинив найбільшу екологічну катастрофу в країні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на BBC.

У п'ятницю на підписанні угоди був присутній сам президент Бразилії Луїс да Сілва.

Зазначається, що в результаті обвалу Маріанської дамби у 2015 році токсичні відходи й багнюка затопили прилеглі міста, річки та ліси. Тоді загалом загинуло 19 людей, і ще сотні залишилися без даху над головою.

Дамба належала Samarco, спільному підприємству Vale і BHP.

Да Сілва висловив сподівання, що гірничодобувні компанії засвоїли свій урок.

«Запобігання катастрофі коштувало б їм менше», - додав він.

Уже після катастрофи компанії створили фонд для виплати компенсації людям. Завдяки цьому фонду вже були виконані ремонтні роботи на мільярди доларів, включно з будівництвом нового міста замість одного зі зруйнованих.

Однак багато місцевих жителів все ще стверджують, що вони не отримали справедливості чи достатньої кількості компенсації, щоб відновити своє життя через дев’ять років після трагедії

Окрім судових процесів у Бразилії, ще понад 620 000 осіб звернулися до суду проти BHP у Великій Британії, де на той час була штаб-квартира BHP.

Цей судовий процес розпочався на початку цього тижня. У цивільному процесі люди вимагають близько 47 мільярдів доларів США відшкодування збитків.

Ще близько 70 000 заявників також подали на Vale до суду в Нідерландах.

Читайте також: Висока вода зруйнувала дві дамби в Австрії, затоплено в’язницю

Обидві компанії заперечують відповідальність і стверджують, що цей закордонний судовий позов є «непотрібним» і дублює судові процеси в Бразилії.

Як повідомляв Укрінформ, у 2019 році загинуло щонайменше 121 людина у результаті прориву дамби в районі Белу-Орізонті (Бразилія).

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-