Грузія має усунути порушення та повернути довіру громадян до парламентських виборів - заява ЄС

Грузія має усунути порушення та повернути довіру громадян до парламентських виборів - заява ЄС

Укрінформ
Центральна виборча комісія Грузії має взяти до уваги висновки спостерігачів БДІПЛ/ОБСЄ щодо організації парламентських виборів в Грузії, докласти зусиль для усунення всіх виявлених порушень, та повернути довіру громадян країни до виборчого процесу.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві Європейської комісії та високого представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики, повний текст якої оприлюднений у неділю на сайті Європейської комісії.

«У суботу, 26 жовтня, виборці в Грузії проголосували на парламентських виборах. ЄС уважно стежив за подіями, що передували цим парламентським виборам. Протягом минулих місяців народ Грузії продемонстрував відданість демократичним цінностям та європейському шляху своєї країни. Відповідно до попередніх висновків міжнародної виборчої місії спостерігачів, за лідерства Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ (БДІПЛ/ОБСЄ), день виборів був загально добре організований та адміністрований впорядковано, але супроводжувався напруженою обстановкою, із частим порушенням таємниці голосування та процедурними порушеннями», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається в заяві, залякування та тиск на виборців мали негативний ефект для довіри громадян до електорального процесу. Такий тиск на виборців, особливо на співробітників державного сектору, широко застосовувався під час виборчої кампанії. Ці обставини, які супроводжувалися активними спробами відстежувати дії виборців в день голосування, спричинили занепокоєння щодо спроможності деякої частини виборців віддати свої голоси без остраху помсти.

Крім того, як йдеться у заяві, міжнародні спостерігачі за виборами відмітили нерівні умови для учасників виборів, поляризовану та напружену атмосферу виборчого процесу, а також негативний вплив на порядок голосування нещодавно ухвалених законодавчих поправок.

«Ми закликаємо Центральну виборчу комісію Грузії та інші органи влади виконати власний обов’язок, щоб швидко, прозоро та незалежно розслідувати й дати правову оцінку виборчим порушенням та претензіям. Ці порушення мають бути прояснені та вирішені. Це є необхідним кроком для поновлення довіри до виборчого процесу», - наголошується у документі.

Як зазначається, ЄС очікує остаточні висновки та рекомендації доповіді ОБСЄ/БДІПЛ, які мають бути імплементовані якомога швидше.

Читайте також: Президентка Грузії відмовилася визнавати результати парламентських виборів

«Конструктивний та інклюзивний діалог серед усього політичного спектра є зараз вирішальним. Відповідно до висновків Європейської ради від 17 жовтня, ЄС закликає Грузію ухвалити демократичні, всеосяжні та змістовні реформи, які відповідатимуть ключовим принципам європейської інтеграції. У цьому контексті ЄС нагадує, що має бути відкликаним будь-яке законодавство, що підриває фундаментальні права та свободи громадян Грузії, та суперечать цінностям та принципам, на яких оснований ЄС», - зазначається у заяві Єврокомісії та високого представника ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія Грузії опублікувала попередні результати голосування на парламентських виборах, згідно з якими партія влади "Грузинська мрія – Демократична Грузія" здобула 54,273%.

Партія експрезидента Грузії Саакашвілі «Єдність – Національний рух», "Коаліція за зміни", опозиційні партії "Гахарія - за Грузію" та "Лело" заявили, що не визнають результатів парламентських виборів.

Міжнародні спостерігачі зазначили, що парламентські вибори у Грузії були затьмарені глибокою поляризацією, а також вкрай суперечливою передвиборчою риторикою та численними повідомленнями про тиск на виборців.

8 листопада в Будапешті відбудеться неформальне засідання Європейської ради на рівні глав держав та урядів країн-членів ЄС.

Фото: ЦВК Грузії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-