Орбан приїхав до Грузії без мандата від ЄС - Єврокомісія

Орбан приїхав до Грузії без мандата від ЄС - Єврокомісія

Укрінформ
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який відбув сьогодні до Тбілісі на тлі суперечливих даних про підсумки парламентських виборів у цій країні, здійснює цей візит за власною ініціативою та винятково в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною і Грузією, оскільки не отримував від ЄС жодного мандата на представлення там загальноєвропейської позиції.

Про це у Брюсселі під час брифінгу заявила речниця ЄС Набіла Массралі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо візиту прем’єр-міністра Орбана в Грузію я можу сказати, що він відвідує Тбілісі винятково в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною і Грузією. Прем’єр-міністр Орбан не отримував жодного мандата від Ради ЄС на відвідування Тбілісі. Позиція ЄС (щодо виборів) була чітко висловлена у заяві високого представника та Європейської комісії вчора, як і у висновках Європейської ради у жовтні», - зазначила Массралі.

Відповідаючи на запитання журналістів, як візит Орбана до Грузії може вплинути на проведення 9 листопада неформальної зустрічі Європейської ради у Будапешті, речниця зауважила, що під час цього форуму Орбан представлятиме себе як прем’єр Угорщини.

Вона підкреслила, що позиція ЄС щодо виборів у Грузії є чіткою: ЄС занепокоєний виявленими порушеннями під час парламентських виборів та очікує на проведення ретельного розслідування таких порушень. Оскільки поки що зарано говорити, яким буде результат такого розслідування, ЄС продовжує дуже уважно стежити за розвитком ситуації в країні, сказала Массралі. Остаточні висновки щодо дотримання демократичних стандартів виборчого процесу в Грузії ЄС робитиме після оприлюднення висновків та рекомендації БДІПЛ/ЄОБСЄ.

Також Массралі зазначила, що європейська сторона взяла до уваги декларацію президента Грузії про невизнання результатів виборів, як і заяви опозиційних партій, та закликала політичні сили Грузії провести наступні дні та тижні «у конструктивній та мирній манері».

«Щодо закордонного втручання (у вибори в Грузії – ред.): під час передвиборчої кампанії всі стали свідками безпрецедентного рівня дезінформації, а також жорсткої риторики проти ЄС. Деякі з наративів, які були використані під час цієї виборчої кампанії, були дуже чіткими, слідували російській пропаганді. Ми прямо відповідали на ці наративи, які поширювалися певними політичним гравцями у Грузії, та підкреслювали, що процес входження Грузії до ЄС наразі де-факто зупинений, що стало прямим результатом дій грузинської влади», - підкреслила речниця.

Вона зауважила, що на додаток ЄС інтенсифікував роботу з моніторингу поширеної дезінформації та з реагування на відповідні маніпулятивні наративи через ресурс EU&Disinfo.

Як повідомляв Укрінформ, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі відмовилася визнавати вибори до парламенту, результати яких назвала "тотально сфальсифікованими".

Читайте також: В ЄС відмежувалися від візиту Орбана до Грузії - Politico

Центральна виборча комісія Грузії опублікувала попередні результати голосування на парламентських виборах, згідно з якими партія влади "Грузинська мрія – Демократична Грузія" здобула 54,273%.

Партія експрезидента Грузії Саакашвілі "Єдність – Національний рух", "Коаліція за зміни", опозиційні партії "Гахарія - за Грузію" та "Лело" заявили, що не визнають результатів парламентських виборів.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-