Президентка Швейцарії підтримує скасування заборони на реекспорт зброї в Україну

Президентка Швейцарії підтримує скасування заборони на реекспорт зброї в Україну

Укрінформ
Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амгерд виступає за скасування заборони на реекспорт зброї в Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

«У понеділок президентка Швейцарії заявила, що виступає за перегляд заборони, яка наразі перешкоджає реекспорту швейцарської зброї з іншої країни в Україну, додавши, що ембарго завдає шкоди промисловості та безпеці її країни», - йдеться у повідомленні.

«Особисто я вважаю, що нам потрібно зробити крок вперед для нашої (оборонної –ред.) галузі. Стає складно, тому що такі країни, як Нідерланди, вирішили не купувати в Швейцарії, оскільки реекспорт не безперешкодний, і я це розумію», - відповіла вона.

За її словами, проблеми з оборонною промисловістю, означають, що у країні також є проблеми з безпекою.

«Якщо у нас є проблеми з нашою оборонною промисловістю, це означає, що у нас також є проблеми з безпекою, оскільки важливо мати технології та ноу-хау», — сказала Амгерд.

При цьому вона вказала, що Швейцарія, яка виступає мирним посередником у глобальних конфліктах, ніколи не постачатиме зброю безпосередньо в країну, яка перебуває у стані війни.

Зазначається, що незважаючи на тривалий нейтралітет, Швейцарія є великим постачальником зброї - 14-м за величиною у світі у 2022 році.

Читайте також: Швейцарія приєдналася до програми ППО «Європейський небесний щит»

Водночас продажі зброї Швейцарією вже впали у 2023 році, і критики називають причиною цього спаду - нейтральну позицію країни.

Заклики до Швейцарії порушити багатовікову традицію як нейтральної держави зростають як у самій країні, так і за кордоном після того, як Росія вторглася в Україну в 2022 році. Швейцарський парламент уже рекомендував пом’якшити правила щодо реекспорту зброї, хоча минулого року уряд відмовився змінювати цю політику.

Як повідомляв Укрінформ, Нижня палата парламенту Швейцарії - Національна рада, розгляне можливість змінити закон про експорт зброї, що може дозволити непрямі поставки в Україну.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-