На етногастрофестивалі на Вінниччині влаштували «батл» мамалиги й баношу
Про це кореспонденту Укрінформу повідомила керівниця проєкту Етно FoodFest «Мамалига VS Банош» Надія Гандзій.
«На фестивалі зібралися громади Тульчинського району і гості з Молдови, для яких мамалига - також традиційна страва. Господині наварили мамалиги майже за десятком рецептів, а для порівняння пригощають ще й західноукраїнським баношем, її більш розкрученим «родичем». Він у нас на фестивалі як буксир, який допомагає нам популяризувати одну із місцевих гастрономічних родзинок. Адже мамалига, всупереч стереотипам, - це не лише кулінарний здобуток наших сусідів, а й традиційна страва подільських козаків. Пригощаємо обома кашами, а люди обирають, що їм смакує більше», - сказала Гандзій.
На етногастрофестивалі на Вінниччині влаштували «батл» мамалиги і баноша / Фото: Організатори фестивалюЗа її словами, фестиваль задумувався як промоція культурної спадщини Поділля, зокрема, гастрономічних особливостей краю. Його проводять у селі, розташованому на кордоні з Молдовою, в «ареалі поширення» мамалиги.
«Мамалига, на відміну від баношу, готується не на вершках, а на воді. Вона начебто більш демократична, але до неї додають безліч «присмачок», - шкварки з підчеревини і м'ясну піджарку, бринзу, вершкове масло і свіжий сир, а в деяких селах готують мамалигу на раковій юшці і подають з вареними раками. Наші господині постаралися, є з чого вибрати. А оскільки зготувати величезний казан каші справа непросто, залучили до неї і чоловіків», - розповіла керівниця проєкту.
Гандзій повідомила, що під час фесту проводяться майстер-класи з приготування мамалиги та баношу. Гості фестивалю також зможуть побачити виступи українських та молдовських етноколективів, побувати у містечку майстрів і на ярмарку. Проводяться й конкурси та розваги і майстер-класи для дітей.
Цьогоріч Етно FoodFest «Мамалига VS Банош» проводиться уперше як пілотний проєкт. Надалі ж його планують зробити щорічним і подаватимуть на конкурс Українського культурного фонду.