Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ми до Європи не по гроші. Ми додому повертаємося...

Ми до Європи не по гроші. Ми додому повертаємося...

Блоги
Укрінформ
Це не зрада і не перемога. Адже Україна послідовно йшла до цього останні три роки

Голландці обставили ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС чотирма кумедними застереженнями. 

Зокрема, у Рішенні глав держав і урядів 28 держав-членів ЄС щодо Угоди про асоціацію йдеться, що:

"1. Угода про асоціацію не надає статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, а також не створює зобов'язання про присвоєння такого статусу Україні в майбутньому".

- А хто сумнівався? Вступ до ЄС – це абслоютно окремий процес, який Україна ще навіть не починала, подавши заявку до ЄС. До речі, згідно з Лісабонською угодою, Україна може це зробити хоч сьогодні. Отоді вже почнуться відповідні розмови.

"2. Угода ... не містить зобов'язання щодо того, що Євросоюз або держави-члени забезпечують гарантії колективної безпеки або іншу військову допомогу чи підтримку Україні".

- Так – Угода про асоціацію не містить. Зобов'язання щодо військової допомоги Україні містять рішення останніх Саммітів НАТО. А в НАТО, за дивним збігом обставин, нині налічується 22 з 28 країн ЄС, за межами НАТО лишилися такі військові потуги, як Мальта та Кіпр.

"3. Угода не вимагає додаткової фінансової підтримки з боку держав-членів для України і водночас не змінює суверенне право кожної держави-члена визначати характер і обсяг двосторонньої фінансової підтримки України".

- Все чітко. Ми до Європи не по гроші, а вертаємося додому.

"4. Угода не надає українським громадянам або громадянам Євросоюзу відповідно права проживати і вільно працювати на території відповідно держав-членів ЄС або України. Угода не зменшує право держав-членів визначати обсяги допуску громадян України на свою територію з метою чи то працевлаштування, чи то самозайнятості".

- Та нема питань. Без цієї Угоди до ЄС переїхало близько 3 млн осіб, пора, як писав Іван Франко, "для України жить".

Це не зрада і не перемога. Адже Україна послідовно йшла до цього останні три роки, і навіть сам ЄС визнав "досягнення України у здійсненні реформ відповідно до європейських стандартів і той факт, що вона виконала умови для безвізового режиму з Європейським Союзом". 

Можливо, Уряд Нідерландів хотів зробити приємно своїм виборцям перед виборами, або, не виключено, своїм торговельним партнерам з Росії. Навряд чи останнє в нього вийшло, якщо справді була така мета.

Олександр Палій

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-