У Музеї просто неба в Пирогові проходить фестиваль «Жива культура - живий світ»

Фото

У Національному музеї народної архітектури та побуту України проходить фестиваль «Жива культура - живий світ», присвячений нематеріальній культурній спадщині.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Етнофестиваль «Жива культура - живий світ». у Пирогові / Фото: Павло Багмут. Укрінформ

«Ідея фестивалю - показати різновидність елементів нематеріальної культурної спадщини всіх регіонів. Різних представників громад, представників різних національностей та представників корінних народів. Тобто власне показати той спектр нематеріальної культурної спадщини, який є в Україні. Також на фестивалі можна ознайомитися і з ремеслами, і послухати звучання пісні, зокрема, буде кобзарська традиція представлена», - підкреслив директор Центру розвитку «Демократія через культуру» Олександр Алімович.

Він наголосив, що нематеріальна культурна спадщина тримає та згуртовує наш народ.

Читайте також: Точицький: Айдентика є джерелом стійкості та силою, що об’єднує українців

Головна спеціалістка Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Тетяна Слободянюк зазначила, що до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини наразі додано 103 елементи, і на фестиваль були запрошені усі області та громади, які представляють ті чи інші елементи.

«На жаль, не всі змогли приїхати, але більшість є на фестивалі, ми дуже цьому раді. Сподіваємося, що наступного року буде більш сприятлива ситуація, і будуть представлені усі носії практик», - наголосила Слободянюк.

На фестивалі представлені орієнтовно 50 елементів нематеріальної культурної спадщини з різних регіонів України. Це традиційна кухня, традиційне ремесло, виконавське мистецтво, звичаї, обряди. Зокрема, представлено такі елементи нематеріальної культурної спадщини: «Обряд гоніння гадюк» (Донецька та Луганська області), «Традиція приготування затірки у селі Крива Лука» (Донецька область), «Традиція декоративного розпису с.Самчики» (Хмельницька область), «Традиція приготування ет аяклак (караїмський пиріжок з м’ясом) тощо.

Гості фестивалю мають нагоду зануритися у звичаї різних регіонів України, поспілкуватися з майстрами, спробувати власні сили на майстер-класах та дізнатися більше про значення нематеріальної культурної спадщини у житті сучасної України.

Крім того, під час фестивалю вперше відбувся форум, який включав панельні дискусії з різними представниками влади та громадськості. Учасники форуму обговорювали формування державної політики у сфері охорони нематеріальної спадщини, досвід охорони нематеріальної спадщини в надзвичайних ситуаціях, зокрема, у часи війни, цифровізацію, роль та значення громади у охороні нематеріальної культурної спадщини.

«Цьогоріч ми вперше проводимо форум, який присвячений нематеріальній культурній спадщині. Важливість цієї теми зараз дуже зростає. За останні роки міністерство зробило дуже великий крок вперед в розвитку цього напрямку. Додана велика кількість елементів до переліку нематеріальної культурної спадщини, випускаються реєстри, розпочата робота над законом про нематеріальну культурну спадщину», - зазначила директорка Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій МКІП Діана Трима.

Читайте також: В Україні треба створити реєстр майстрів декоративно-ужиткового мистецтва - Карандєєв

Вона наголосила, що форум має стати щорічним, бо тем для обговорення ще дуже багато.

Фестиваль «Жива культура – живий світ» триває 7-8 вересня.

Захід було започатковано у 2023 році у рамках відзначення 20-ї річниці прийняття Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини та 15-ї річниці її ратифікації Україною.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні в Івано-Франківську відбудеться мультижанровий фестиваль «Харків: (не)релокована культура», місією якого є підтримка митців Харкова і презентація їхніх робіт після повномасштабного вторгнення РФ.