КНДР заявила про успішне випробування нової балістичної ракети з надвеликою боєголовкою

Північна Корея заявила, що напередодні провела успішне випробування нової тактичної балістичної ракети «Хвасон-11Da-4.5» (Hwasong-11Da-4.5), здатної нести надвелику боєголовку вагою 4,5 тонни.

Про це з посиланням на північнокорейське державне інформагентство KCNA повідомляє Yonhap, передає Укрінформ.

«Випробування проведено із використанням ракети, оснащеної імітованою важкою боєголовкою, і було призначене для перевірки стабільності польоту і точності ураження на максимальній дальності 500 кілометрів і мінімальній 90 км», – ідеться в повідомленні KCNA.

У ньому додається, що в липні КНДР проведе ще одне випробування цієї ракети, аби знову перевірити її льотно-технічні характеристики, точність ураження та потужність вибуху надвеликої боєголовки на середній дальності 250 км.

Читайте також: Санкції Радбезу проти Північної Кореї є обов’язковими для всіх держав - заступниця генсека ООН

Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї JCS у понеділок зафіксував пуски двох балістичних ракет із західного регіону КНДР у північно-східному напрямку в бік Японського моря.

Одна з них пролетіла близько 600 кілометрів і впала в море, але інша подолала лише близько 120 км і зникла з радарів, через що в JCS припустили, що друга ракета зазнала невдачі й могла вибухнути в повітрі.

Надвелика боєголовка входить до списку високотехнологічної зброї, яку лідер Північної Кореї Кім Чен Ин ще в 2021 році пообіцяв розробити разом із військовим супутником і твердопаливними міжконтинентальними балістичними ракетами (МБР).

Минулого тижня Північна Корея теж запустила балістичну ракету в бік Японського моря і заявила про успішне випробування ракети з кількома боєголовками. В Сеулі це твердження спростували, зазначивши, що той запуск завершився невдачею і ракета вибухнула в повітрі.

Читайте також: Пентагон наразі не бачить ознак відправки військ КНДР до Росії

Південнокорейські військові експерти відзначають активізацію ракетних випробувань Пхеньяна після візиту до КНДР правителя Росії Володимира Путіна й підписання ним договору про спільну оборону з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином, та припускають, що останні пуски можуть бути тестуванням ракет, призначених для експорту до Росії та подальшого використання нею у війні проти України.

Як повідомляв Укрінформ, КНДР заявила, що відносини між США, Японією та Південною Кореєю перетворилися на «азійське НАТО».

Фото: Yonhap