Санкції Радбезу проти Північної Кореї є обов’язковими для всіх держав - заступниця генсека ООН

Санкції Радбезу проти Північної Кореї є обов’язковими для всіх держав - заступниця генсека ООН

Укрінформ
Заступниця генсека ООН з питань роззброєння Ізумі Накаміцу наголосила, що санкції Ради безпеки проти Північної Кореї є обов’язковими для всіх держав.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це вона заявила на засіданні Радбезу ООН, де обговорювалися незаконні постачання зброї з КНДР до Росії.

«Я нагадую, що відповідні резолюції Ради Безпеки є юридично зобов’язальними для всіх держав-членів ООН», - сказала заступниця генсека.

За її словами, в останні місяці надходили повідомлення про передачу Росії балістичних ракет і боєприпасів з КНДР на порушення відповідних резолюцій Ради Безпеки, «імовірно, для використання в конфлікті в Україні».

Накаміцу також послалася на останній звіт групи експертів з нагляду за дотриманням санкцій (у березні через російське вето їхній мандат не було продовжено), у якому зазначається, що «група розслідує повідомлення держав-членів про постачання КНДР звичайних озброєнь і боєприпасів на порушення санкцій».

Читайте також: США в Радбезі ООН розкритикували Росію за порушення резолюцій щодо постачань зброї з КНДР

Попри завершення мандату групи, наголосила Накаміцу, Комітет Радбезу із санкцій продовжує роботу й надалі здійснюватиме нагляд за дотриманням санкційного режиму.

Вона зазначила, що будь-яка передача зброї та боєприпасів має здійснюватися у межах чинних міжнародно-правових рамок, зокрема відповідних резолюцій Ради Безпеки та встановлених ними режимів санкцій.

Обговорення в Радбезі ООН незаконних постачань зброї з КНДР до Росії ініціювали США, Велика Британія, Франція, Японія та Південна Корея. Україна також взяла участь у засіданні РБ.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що будь-які домовленості між Росією та Північною Кореєю мають відповідати санкційному режиму щодо Пхеньяна, запровадженому Радою Безпеки.

Читайте також: Південна Корея розширила санкції проти суден та компаній із Росії і КНДР

У березні Росія наклала вето в РБ ООН під час голосування за резолюцію про продовження мандату групи експертів, які здійснюють моніторинг за дотриманням санкцій проти Північної Кореї.

Усупереч низці резолюцій Ради Безпеки ООН, що передбачають ембарго на торгівлю зброєю з КНДР, РФ ввозить звідти артилерійські снаряди та балістичні ракети для використання у війні проти України.

Фото: United Nations Photo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-