ЄС має збільшити підготовку українських військових до 100 тисяч - міноборони Естонії

ЄС має збільшити підготовку українських військових до 100 тисяч - міноборони Естонії

Укрінформ
Європейський Союз має збільшити підготовку українських військових до 100 тисяч, якщо це відповідатиме можливостям самої України.

Про це у Брюсселі перед початком ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин на рівні міністрів оборони сказав керівник військового відомства Естонії Ханно Пеувкур, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо надіслати дуже чітке послання і для Росії, і для України, що готові збільшити також обсяги тренувальної місії. Європейський Союз обіцяв підвищити обсяг підготовки в EUMAM з 40 до 60 тисяч, і це буде зроблено. Але я вважаю, що цього буде недостатньо. Тому що Росія вчиняє більше тиску. Ми маємо надіслати дуже чіткий сигнал, що можемо рухатися до кількості місії у 100 тисяч українських військовослужбовців, безумовно, якщо Україна надішле до нас солдатів для тренування», - сказав естонський урядовець.

Він зауважив, що найбільш нагальною є необхідність постачання в Україну більшої кількості боєприпасів, і тут з’явилися певні добрі новини. США ухвалили своє рішення, Європа також має завершити ухвалення своїх. Іспанія та інші країни оголосили свої ініціативи щодо нових пакетів військової допомоги для України.

Читайте також: В Євросоюзі обурені через поведінку Угорщини, яка блокує надання військової допомоги Україні

За словами міністра, для фінансування такої допомоги необхідно використовувати надходження від заморожених російських фінансових активів. Естонія була однією з перших країн, яка на національному рівні ухвалила законодавство щодо поводження з цими активами, та сподівається, що подібні рішення будуть погоджені на рівні ЄС.

Пеувкур нагадав, що Естонія вже зараз витрачає на допомогу Україні 1,5% свого ВВП. Його країна також вийшла з ініціативою виділити 0,05% від ВВП кожної країни для такої військової допомоги, що може скласти близько 120 мільярдів євро щороку. Якщо така пропозиція буде ухвалена, разом із українським внеском це може перевищити суму грошей, які зараз на війну витрачає Росія.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо дозволу для України вражати військові цілі на території Росії, естонський урядовець зауважив, що це має бути зроблено.

«Вони (українці) роблять це вже зараз. Україна має власні дрони, які вражають цілі за лінією фронту на глибину понад 1000 кілометрів. Сподіваюсь, що інші країни, які мають подібні спроможності, нададуть Україні право їх використовувати. Тому що це не може бути нормальним, коли Росія атакує Україну зі своєї території, а Україна має одну руку зв’язаною за спиною. Саме тому у нас є дуже чітка позиція – Україна повинна мати всі можливості, щоб захистити власну країну та народ», - наголосив Пеувкур.

Читайте також: Президент Естонії: Найголовніше - зупинити російську військову машину

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається засідання Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (на рівні міністрів оборони), першим та головним питанням якого є посилення військової допомоги для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-