В Євросоюзі обурені через поведінку Угорщини, яка блокує надання військової допомоги Україні

В Євросоюзі обурені через поведінку Угорщини, яка блокує надання військової допомоги Україні

Укрінформ
На зустрічі міністрів закордонних справ ЄС висловлено обурення щодо "моделі поведінки" Угорщини, яка дедалі частіше блокує зовнішньополітичні рішення ЄС та перешкоджає прогресу в наданні найважливішої військової допомоги Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv із посиланням на дипломатів ЄС.

"Міністри закордонних справ ЄС на зустрічі в понеділок (27 травня) висловили свій гнів через «модель поведінки» Угорщини, яка дедалі частіше блокує зовнішньополітичні рішення ЄС та перешкоджає прогресу у процесі надання найважливішої військової допомоги Україні", - йдеться у повідомленні.

Міністри закордонних справ, які зібралися у Брюсселі, зосередили увагу на тому, як ЄС може отримати кошти з позабюджетного Європейського фонду миру (EPF) - European Peace Facility.

Угорщина майже рік блокує часткове відшкодування вартості зброї, призначеної для України в рамках позабюджетного Європейського фонду миру (EPF) ЄС, сума якого оцінюється у 9 мільярдів євро.

"Зростає розчарування (м’яко кажучи), оскільки ЄС наразі спирається на підтримку у розмірі 5 мільярдів євро, а дуже скоро - на непередбачувані прибутки (РФ - ред.), отримані від заморожених активів, які ризикують не використовуватися належним чином, якщо не буде ніякої угоди", - сказав один дипломат ЄС.

Дедалі більша кількість країн-членів ЄС починає вказувати на загальний послужний список Угорщини, а не на той факт, що Будапешт "ще не наклав повністю вето" на жодне рішення ЄС щодо України.

"Ми вивчили це та виявили, що близько 41% резолюцій ЄС щодо України були заблоковані Угорщиною", - сказав журналістам міністр закордонних справ Литви Габреліус Ландсбергіс.

"EPF заблокований; переговори про вступ України перебувають у заручниках в Угорщини - і я міг би продовжувати й продовжувати - декларація [ЄС] щодо Грузії, EPF [підтримка] Вірменії - по суті, майже всі наші дискусії та необхідні рішення й ухвали (...) блокуються лише однією країною", - сказав Ландсбергіс.

"Ми повинні почати розглядати це як системний підхід до будь-яких спроб ЄС відігравати будь-яку значиму роль у зовнішній політиці", - сказав Ландсбергіс, додавши, що "Це зайшло дуже, дуже далеко".

Міністр закордонних справ Бельгії Хаджа Лахбіб, чия країна по черзі головує в ЄС, заявив журналістам перед переговорами, що "ми не можемо допустити, щоб одна країна, яка також підписала цю суму кілька місяців тому на зустрічі голів держав Засідання Ради, тепер блокувала цю життєво важливу допомогу для України".

"Щоразу, коли ми приїжджаємо сюди, нам доводиться переконувати Угорщину не блокувати дуже важливі ініціативи", - сказав міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

"Зараз для України, а також для Європи вкрай важливо використати ці кошти EPF", - додав Цахкна.

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні сказав журналістам, що Рим буде "проти блокування, ми хочемо рухатися далі".

Дипломати ЄС очікують, що обговорення військової допомоги ЄС Україні відбудеться на зустрічі міністрів оборони у вівторок.

Як повідомлялося, держави - члени ЄС купуватимуть озброєння для Сил оборони України від українських виробників коштом European Peace Facility (EPF).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-