Столтенберг: Для України завдання ударів по території РФ - самооборона, на яку вона має право

Столтенберг: Для України завдання ударів по території РФ - самооборона, на яку вона має право

Укрінформ
Право України на самооборону включає також завдання нею ударів по військових цілях на території РФ.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед засіданням Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу у форматі міністрів оборони в Брюсселі у вівторок.

"Ми повинні пам'ятати, що відбувається. Це – агресивна війна. Росія напала на іншу країну. І Україна, згідно з міжнародним правом, має право на самооборону, на самозахист. І право на самооборону включає в себе також завдання ударів по цілях за межами України, по легітимних військових цілях всередині Росії. І це особливо актуально зараз. Тому що найбільш важкі бойові дії зараз відбуваються в Харківській області, поблизу українсько-російського кордону. І частина кордону – це фактично лінія фронту", - прокоментував Столтенберг питання про зняття обмежень на враження Україною західним озброєнням цілей на території РФ.

Генсек НАТО наголосив, що українцям буде "дуже складно захищатися, якщо вони не зможуть вражати військові об'єкти по той бік кордону". "Це можуть бути ракетні установки. Це може бути артилерія. Це можуть бути аеродроми, які використовуються для нападу на Україну. І якщо Україна не зможе вражати ці військові об'єкти, їй буде набагато важче захищатися", - додав він.

Читайте також: НАТО має показати Путіну, що він не переможе Україну на полі бою - Столтенберг

За словами Столтенберга, рішення щодо того, чи може Україна вражати військові цілі на території РФ переданою їй зброєю, ухвалюються союзниками по НАТО на національній основі.

"Це – національні рішення. Це не так, що НАТО вирішує щодо обмежень. Деякі члени Альянсу не накладали обмежень на зброю, яку вони постачають. Інші запровадили. Я вважаю, що настав час розглянути ці обмеження, не в останню чергу у світлі розвитку війни, яка зараз фактично відбувається вздовж кордону. І це ще більше ускладнює його захист", - сказав генсек НАТО.

Він підкреслив, що "це не робить членів НАТО стороною конфлікту".

Читайте також: Чехія підтримала використання Україною західної зброї для ураження цілей в РФ

"Той факт, що ми постачаємо техніку в Україну, не робить НАТО стороною конфлікту. Ми маємо право підтримувати Україну, не стаючи стороною конфлікту, тому що допомагаємо Україні відстоювати її право на самооборону. Деякі члени Альянсу ніколи не накладали обмежень на те, як використовувати зброю, надану Україні. І фактично, коли вони надають зброю Україні, це – українська зброя. Знову ж таки, це національні рішення. Були різні міркування. Але я твердо переконаний, що ті члени Альянсу, які вирішили не вводити обмежень, не роблять НАТО стороною конфлікту, і це, звичайно, буде стосуватися й інших членів Альянсу", - зазначив Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу в Брюсселі 28 травня також відбудеться засідання Ради Україна - НАТО. У рамках заходу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проведе окрему зустріч з віцепрем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-