Союзники по НАТО мають погодити довгострокову допомогу Україні до саміту у Вашингтоні - Столтенберг

Союзники по НАТО мають погодити довгострокову допомогу Україні до саміту у Вашингтоні - Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО продовжують обговорення щодо переходу на довгострокову програму військової підтримки України із багаторічними фінансовими зобов’язаннями.

Як очікується, вони мають завершити цю роботу до саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні в липні поточного року. Про це сьогодні у Празі, перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я очікую, що будуть нові рішення під час саміту, коли йдеться про допомогу Україні в обороні проти російської агресії. Це буде стосуватися більшої ролі НАТО в координації поставок зброї і боєприпасів, у наданні тренування для українських військових. Я також запропонував нові фінансові внески, щоб забезпечити більшу довгострокову передбачуваність, щоб уникнути того, що ми бачили протягам минулих місяців, коли були певні провали та затримки у постачанні», - зазначив керівник НАТО.

Він зауважив, що такі затримки поставок роблять дуже важким завданням для українців оборонятися проти російської агресії.

«Були серйозні затримки у поставках боєприпасів від союзників по НАТО. Зараз це вирішено. Але для того, щоб надати більше передбачуваності та забезпечити більш тверду підтримку, я очікую, що це - координація поставок та багаторічні фінансові зобов’язання, - буде зроблено до саміту», - сказав Єнс Столтенберг.

Він нагадав, що від початку російського вторгнення союзники по НАТО надають Україні широкий спектр допомоги - економічну, гуманітарну, фінансову, а також військову. Крім того, союзники по Альянсу застосовують санкції проти Росії, щоб забезпечити для неї високу ціну за, як зазначив Столтенберг, «абсолютно неприйнятне» порушення міжнародного права та за агресію проти іншої країни.

Читайте також: На зустрічі НАТО у Празі «обміняються думками» щодо Вашингтонського саміту - Ліпавський

Як повідомлялося, сьогодні у Празі продовжується дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ НАТО, головними темами якої будуть підготовка до ювілейного Вашингтонського саміту НАТО, нарощування військової допомоги та підтримки для України, а також розвиток співробітництва із партнерами Альянсу у Індо-Тихоокеанському регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-