Столтенберг після переговорів з Орбаном: Угорщина погодилася не блокувати допомогу НАТО Україні

Столтенберг після переговорів з Орбаном: Угорщина погодилася не блокувати допомогу НАТО Україні

Укрінформ
Угорщина погодилася не блокувати надання підтримки Україні з боку НАТО і не надавати жодного персоналу чи коштів для допомоги країні.

Про це заявив у середу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє АР, передає Укрінформ.

Очікується, що на саміті у Вашингтоні наступного місяця президент США Джо Байден і союзники з НАТО домовляться про нову систему надання довгострокової допомоги у сфері безпеки і військової підготовки українським збройним силам.

«Угорщина не братиме участь у цих зусиллях НАТО, і я приймаю цю позицію», - заявив Столтенберг журналістам у Будапешті після переговорів з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Столтенберг сказав, що вони з Орбаном «погодили умови неучасті Угорщини в підтримці України з боку НАТО».

«Жоден угорський персонал не братиме участь у цих заходах, і жодні угорські кошти не будуть використовуватися для їх підтримки. Водночас прем'єр-міністр запевнив мене, що Угорщина не буде протидіяти цим зусиллям, що дозволить іншим членам Альянсу рухатися вперед», - сказав Столтенберг.

НАТО приймає всі свої рішення консенсусом, фактично надаючи будь-якому з 32 союзників право вето.

Читайте також: Саміт НАТО у Вашингтоні розгляне щорічну допомогу для України на €40 мільярдів - Столтенберг

Після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року західні прихильники України регулярно зустрічаються в рамках Контактної групи з питань оборони України під керівництвом Пентагону, щоб зібрати військову допомогу для Києва. Військовий альянс не надсилає зброю в Україну і не планує цього робити, але багато його членів надають допомогу на двосторонній основі. За оцінками НАТО, щороку вона надає Україні обладнання на суму близько 40 мільярдів доларів.

Як повідомляв Укрінформ, під час саміту у Вашингтоні лідери країн Альянсу мають погодити посилення ролі НАТО у наданні військової допомоги Україні та визначити довгострокові фінансові зобов’язання з її подальшої підтримки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-