Розстріли на Майдані: суд почав розгляд справи проти Януковича та його силовиків

Розстріли на Майдані: суд почав розгляд справи проти Януковича та його силовиків

Укрінформ
Броварський міськрайонний суд розпочав підготовче засідання у справі проти експрезидента Віктора Януковича і представників його силового блоку за обвинуваченням в організації розгону та розстрілів людей 18-20 лютого 2014 року.

Як передає кореспондент Укрінформу, справу розглядає колегія суддів під головуванням Наталії Сіренко.

Державне обвинувачення представляють прокурори у справах Майдану Денис Іванов і Олександр Деркач.

Оскільки підозрювані переховуються від слідства, справа слухається у заочному режимі. На засіданні у режимі відеоконференції бере участь адвокат Януковича та ексголови СБУ Олександра Якименка Андрій Доманський.

Інтереси інших обвинувачуваних представляють адвокати з Центру безоплатної правової допомоги Олександр Лаптєв та Ірина Барзелович.

У судовому засіданні беруть участь потерпілі - представники сімей загиблих на Майдані під час Революції гідності.

Читайте також: Канада запровадила санкції проти посадовців часів Януковича

Як повідомлялося, раніше в інтерв'ю Укрінформу прокурор у справах Майдану Денис Іванов розповів, що слідство вважає: усі події 18-20 лютого 2014 року відбувалися за відома Януковича, а керівники правоохоронних органів діяли за його згодою.

4 жовтня 2023 року Державне бюро розслідувань завершило слідство у справі стосовно експрезидента Януковича за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направили до суду.

Окрім Януковича, у вчиненні злочинів проти майданівців обвинувачуються колишні міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, голова СБУ Олександр Якименко, міністр оборони Павло Лебедєв та інші силовики.

За даними слідства, колишній президент Янукович дав вказівку тогочасному міністру внутрішніх справ Захарченку на застосування вогнепальної зброї щодо учасників Майдану близько 7 ранку 20 лютого 2014 року, перебуваючи у резиденції «Межигір’я».

Під час апогею розстрілів 20 лютого 2014 року Янукович спілкувався з президентом Росії Володимиром Путіним вісім разів. У цей час тодішній глава МВС Захарченко розмовляв з міністром внутрішніх справ Росії Володимиром Колокольцевим шість разів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-