Від атак РФ у травні загинуло найбільше цивільних українців за останній рік - ООН

Від атак РФ у травні загинуло найбільше цивільних українців за останній рік - ООН

Доповідь
Укрінформ
Доповідь Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні свідчить, що у травні внаслідок російських атак загинули щонайменше 436 цивільних українців - найбільше за останній рік,

Як повідомляє Укрінформ, доповідь, що охоплює період з 1 березня до 31 травня, буде представлена в Раді з прав людини в Женеві 9 липня.

У документі наголошується на жахливих наслідках російської війни та підкреслюється вплив на права людини масштабних атак Росії на критично важливі об'єкти енергетичної інфраструктури, а також наступу Харківській області.

«У травні було зафіксовано найвищу місячну кількість жертв серед цивільного населення майже за рік, бойові дії цієї весни завдали жахливих втрат цивільному населенню, особливо в Харківській області та місті Харкові», – зазначила голова Моніторингової місії Даніель Белл.

За її словами, безперервні обстріли призвели до трагічної загибелі людей, переміщення населення та руйнування будівель і підприємств.

Згідно з доповіддю, за три місяці весни було вбито щонайменше 436 цивільних українців, 1760 дістали поранення.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Росія скеровує на цивільні об'єкти 97% ракет, бомб і дронів

Російська влада, зі свого боку, повідомила про випадки загибелі цивільних у Бєлгородській, Брянській і Курській областях, вказується в документі.

Спостерігачі ООН зафіксували використання російською армією потужних бомб і ракет, а також щонайменше п'ять випадків послідовних атак на одне й те саме місце – після прибуття туди служб з надзвичайних ситуацій.

Зазначається, що російські війська розпочали навесні «найбільшу кампанію атак» на критично важливі об'єкти енергетичної інфраструктури, внаслідок чого загинули та були поранені цивільні особи, а мільйони людей по всій Україні залишилися без електрики.

За словами Белл, російські обстріли позначилися на водопостачанні, мобільному зв'язку та доступу до інтернету, а також на роботі громадського транспорту.

«Повний вплив атак на енергетичну інфраструктуру стане зрозумілим лише наступної зими, коли через знижені енергетичні потужності України багато людей залишаться без доступу до опалення та інших послуг, необхідних для їхнього виживання», – зазначила вона.

Читайте також: Парламентська асамблея ОБСЄ визнала дії Росії геноцидом українського народу

Нагадаємо, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні діє на підставі угоди між українським урядом та УВКПЛ від 31 липня 2014 року.

Як повідомляв Укрінформ, у середу голова Генеральної Асамблеї ООН Денніс Френсіс завершив дводенний офіційний візит до Києва. де зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським та іншими високопосадовцями.

Під час зустрічей Френсіс наголосив, що російська агресія проти України є порушенням Статуту ООН і підтвердив відданість Генеральної Асамблеї суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-