Для членства в НАТО Україні треба перемогти, і ми їй допомагаємо в цьому - Столтенберг

Для членства в НАТО Україні треба перемогти, і ми їй допомагаємо в цьому - Столтенберг

Укрінформ
Єдиний спосіб для України стати членом НАТО – це її перемога як суверенної та незалежної держави в Європі.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на спільній пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським після двосторонньої зустрічі у четвер у Вашингтоні.

"Звичайно, мова важлива, але дії говорять голосніше, ніж слова. Тож, звичайно, мова про членство, незворотній шлях до членства, є важливою, але багато в чому те, що ми робимо конкретно разом на підтримку України, є ще більш важливим. І той факт, що ми зараз посилюємо надання систем протиповітряної оборони, дає можливість Україні перемогти. А єдиний спосіб для України стати членом НАТО - це перемога України як суверенної, незалежної держави в Європі", - підкреслив Столтенберг.

Він також запевнив, що усі члени Альянсу погодилися щодо важливості її підтримки у відбитті російської агресії та на її "незворотному шляху" до членства в Альянсі.

"Вчора ми узгодили значний пакет допомоги Україні. По-перше, це – допомога НАТО у сфері безпеки і тренування для України. НАТО візьме на себе координацію і надання більшої частини міжнародної допомоги в галузі безпеки. Командування на чолі із тризірковим генералом і близько 700 військовослужбовців працюватимуть у штаб-квартирі НАТО в Німеччині у Вісбадені і в центрах у східній частині нашого Альянсу. Це посилить самооборону України", - заявив генсек НАТО.

Читайте також: Столтенберг: Коли настане час, Україна приєднається до НАТО без затримок

Також він нагадав про фінансові зобов'язання країн-членів НАТО щодо України.

"Члени НАТО пообіцяли надати Україні мінімальну базову військову допомогу в розмірі €40 мільярдів протягом наступного року і продовжувати нашу підтримку України до перемоги", - сказав Столтенберг.

Крім того, в останні дні члени Альянсу пообіцяли надати критично важливу додаткову військову допомогу Україні, в тому числі для протиповітряної оборони та інших критично важливих сил і засобів.

Водночас понад 20 членів НАТО та партнерів вже підписали з Україною двосторонні угоди про безпеку, які надають Україні довготривалі зобов'язання у сфері безпеки.

Читайте також: Столтенберг: Україна має право на застосування західної зброї по цілях на території РФ

"Ми будемо тісніше співпрацювати з українськими Збройними силами. У тому числі через новий Спільний центр аналізу, тренування та освіти НАТО - Україна в Польщі, і шляхом поглиблення нашої співпраці в галузі інновацій та оборонного промислового виробництва", - додав генсек НАТО. Він підкреслив, що "майбутнє України - в НАТО".

Як повідомляв Укрінформ, члени Північноатлантичного альянсу назвали в декларації саміту НАТО у Вашингтоні незворотним приєднання України до НАТО та запевнили в підтримці нашої країни на шляху євроатлантичної інтеграції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-