Україні для повного захисту потрібно 25 Patriot - Президент

Україні для повного захисту потрібно 25 Patriot - Президент

Оновлено
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський заявив, що для повного захисту Україні потрібні 25 систем ППО «Patriot», однак не сказав, скільки їх уже маємо.

Про це глава Української держави заявив під час пресконференції, передає Укрінформ.

«З точки зору структури нашої протиповітряної оборони, щоб повністю закрити Україну, на думку наших військових, нам потрібно 25 систем (Patriot - ред.)», – зазначив Зеленський.

Він додав: «Якщо я вам скажу, скільки нам ще потрібно, буде зрозуміло, скільки у нас вже є».

Зеленський також зауважив, що ця система ППО - не єдина, яка нам потрібна: «У захисті працює комплекс. Один Patriot не зможе працювати. Та він найголовніший в цій узагальненій системі, найпотужніший. Тому що ніщо більше не працює з балістикою».

Президент повідомив, що Україна додатково провела переговори з кількома європейськими країнами щодо передачі систем ППО, однак повністю закрити небо можна тільки за сприяння США.

"Я вважаю, що на цьому саміті НАТО Україна отримала максимум, який могла отримати. Авжеж, я б хотів б мати 25 систем Patriot. Але це не питання до НАТО. Тому що серед всіх членів НАТО погодження дає США, а європейці нам скільки могли (дати систем ППО - ред.) - дали. Ще залишається пара країн, які могли б нам дати додаткові системи. Чому я кажу, що ми отримали все, що могли: навіть з тими парою країн ми провели бесіди, і вони позитивні. Я просто не хочу про щось говорити, коли немає кінцевого рішення. Але повністю закрити потребу в ППО неможливо без США, оскільки необхідна кількість систем є тільки там", - сказав Президент.

Читайте також: У Вашингтоні союзники по НАТО погодили допомогу, що дозволить Україні перемогти - Столтенберг

Зеленський також зауважив, що під час саміту НАТО Україна не отримала повноцінного запрошення на членство в Альянсі, оскільки перебуває в стані війни.

"Без популізму, без балачок - запрошення в НАТО і членство в НАТО Україна отримає швидко, щойно тільки закінчиться війна", - наголосив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня у Вашингтоні відбувся ювілейний 75-й саміт НАТО, який одним з головних питань порядку денного розглянув нарощування військової допомоги для України та зміцнення системи стримування й оборони самого Альянсу. Участь у роботі саміту взяв Президент України Володимир Зеленський.

Читайте також: Які системи ППО отримає Україна: у Міноборони розповіли про результати саміту НАТО

За підсумками саміту НАТО у Вашингтоні лідери США, Нідерландів, Німеччини, Італії й Румунії оголосили про передачу Україні п’яти стратегічних комплексів протиповітряної оборони Patriot та SAMP-T, а також десятки тактичних систем ППО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-