США не дозволяють бити ATACMS вглиб Росії, щоб війна не перекинулась на інші країни - речник Пентагону

США не дозволяють бити ATACMS вглиб Росії, щоб війна не перекинулась на інші країни - речник Пентагону

Укрінформ
Сполучені Штати не дозволяють ЗСУ бити далекобійними системами ATACMS вглиб Росії, зокрема по військових аеродромах, щоб війна не вийшла за межі України.

Як передає Укрінформ, про це речник Пентагону Пет Райдер сказав в інтерв’ю «Голосу Америки».

Він наголосив, що США нещодавно санкціонували використання американських боєприпасів для ударів по території Росії вздовж кордону у відповідь на російські атаки й загрози.

«Якщо росіяни формують війська або стріляють з артилерії чи літаків через кордон, то ми визнали цей факт і дали дозвіл українцям, - сказав він. - Але наша політика щодо ударів на великі відстані не змінилася».

За словами речника Пентагону, Вашингтон прагне уникнути «ненавмисних наслідків, ескалації, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, що вийде за межі України».

При цьому він зауважив, що Штати й надалі працюватимуть з Україною, «аби вона мала все необхідне для захисту своєї суверенної території і свого народу».

Читайте також: В ОП пояснили, що мається на увазі під «ударами вглиб Росії»

Водночас Райдер відмовився відповідати на запитання про терміни розгортання в Україні обіцяних президентом Джо Байденом систем ППО Patriot. Ці комплекси будуть розгорнуті в Україні для створення інтегрованої мережі протиповітряної оборони, сказав він, додавши: «З безпекових міркувань я не зможу розповісти про терміни розгортання - окрім того, що, як завжди, ми працюватимемо з нашими українськими партнерами, щоб доставити ці засоби якомога швидше».

Стосовно літаків F-16, які мають надійти в Україну цього літа, Райдер зазначив, що «це високотехнологічна система, яка вимагає спеціального навчання не лише в керуванні а й обслуговуванні та підтримці».

Коаліція з посилення повітряних сил України в рамках «Рамштайну» «дуже наполегливо» працює разом з Данією, Нідерландами й США, аби забезпечити підготовку не лише українських пілотів, а й техніків, а також над питаннями технічного обслуговування цих літаків і над тим, як найкраще експлуатувати їх в умовах небезпеки, з якою стикатимуться українські пілоти, сказав речник.

Читайте також: Удари ЗСУ по території Росії ракетами ATACMS можуть зірвати наступ загарбницьких військ - ISW

«Ми працюватимемо, щоб зробити все можливе для гарантування того, що коли українці отримають F-16, вони зможуть їх обслуговувати, утримувати й експлуатувати. Зрештою, саме Україна вирішуватиме, як використовувати ці літаки на українській суверенній території», - резюмував речник Пентагону.

Раніше в коментарі Укрінформу координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Байден не дозволяє бити американською зброєю вглиб Росії, бо занепокоєний ескалацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-