РФ не здатна налагодити виробництво високотехнологічних компонентів для зброї - посол

РФ не здатна налагодити виробництво високотехнологічних компонентів для зброї - посол

Ексклюзив
Укрінформ
РФ не здатна провести повне імпортозаміщення та налагодити виробництво високотехнологічних компонентів, що є складовою частиною їхньої зброї, та зберігає критичну потребу в здобуванні таких компонентів від західних компаній.

Про це посол України в Нідерландах Олександр Карасевич заявив в ексклюзивному коментарі кореспондентці Укрінформу в Гаазі.

“На сьогодні РФ не здатна провести повне імпортозаміщення та налагодити виробництво високотехнологічних компонентів, які є складовою частиною їхньої зброї, та зберігає критичну потребу в здобуванні таких компонентів від західних компаній, зокрема зі США, ФРН, Австрії, Швейцарії, Нідерландів тощо”, - зазначив Карасевич.

За його словами, українські дослідні центри й далі знаходять серед уламків російської зброї - зокрема БПЛА SuperCam S350 Lancet Shahed (різних модифікацій), Zala (різних модифікацій), Granat-4, Orlan, а також балістичних ракет Kh-59, Kh-101, KN-23/KN-24 – компоненти низки нідерландських компаній: Ampleon, Nexperia, NXP Semiconductor, Philips, Power- Packer, Skoopia та VSE.

Він також зазначив, що “на жаль, наразі немає повної достовірної статистики, на базі якої можна було б провести більш точний аналіз змін імпорту “чутливих” компонентів західного виробництва на територію держави-агресора. Водночас спостерігається, що через посилення санкційної політики ЄС та збільшення уваги відповідних компаній-виробників до зазначеної проблематики значно змінилися маршрути та географія отримання Росією продуктів високих технологій”.

Читайте також: Україна представила ОЗХЗ деталізовану інформацію про грубі порушення РФ положень Конвенції

Посол також розповів, що Посольством України в Королівстві Нідерланди спільно з Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз при Міністерстві юстиції України був проведений в Гаазі шоу-кейс компонентів, знайдених у російській військовій техніці, БПЛА та балістичних ракетах різної модифікації, що держава-агресор застосовує для ураження цивільних об’єктів.

“...Ми запросили на захід представників дипломатичного корпусу країн-партнерів, а також членів Нижньої палати парламенту Королівства Нідерланди. Головна мета заходу - інформування партнерів про проблему потрапляння компонентів західних технологій до РФ для подальшого виробництва зброї, що вражає цивільні об’єкти в Україні. Та донесення сигналу про необхідність дотримання курсу на посилення санкційної політики та унеможливлення російською стороною створення нових маршрутів обходу санкцій”, - розповів він.

Карасевич наголосив, що спільними зусиллями потрібно позбавити агресора можливості виробляти зброю для реалізації терору цивільного населення:

  • скласти перелік “чутливих” товарів, які становлять високий рівень ризику та потребують належної перевірки;
  • заборонити реекспорт зазначених товарів до Росії, Білорусі;
  • стандартизувати розширені процедури перевірки під час їх доставки до країн із високим ризиком обходу санкцій;
  • посилити відповідальність третіх сторін та банків за порушення та недбалість у межах перевірок компаній, які потім реекспортують компоненти до РФ;
  • забезпечити ефективний обмін інформацією та синхронізувати зусилля з іншими країнами-партнерами;
  • прийняти та підтримувати процедури належної перевірки, включаючи рекомендації, попередження, схеми обходу санкцій.

Карасевич також розповів, що посольство тримає постійний контакт із санкційним відділом МЗС Королівства Нідерланди щодо заходів, здійснених нідерландською стороною в межах реалізації, імплементації санкційної політики на національному рівні.

Читайте також: Росіяни в ЄС відкривають підприємства для експорту в РФ заборонених технологій - Інститут судекспертиз

Як повідомляв Укрінформ, за словами заступниці директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції Наталі Нестор, ракети та безпілотники, які Росія використовує для щоденних атак на мирні міста і селища України, містять компоненти, виготовлені у більш ніж 20 країнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-