Естонський експерт прокоментував «обмежену операцію» в Курській області

Естонський експерт прокоментував «обмежену операцію» в Курській області

Ексклюзив
Укрінформ
Проведення «обмеженої військової операції» в Курській області РФ є корисним з низки політичних і дипломатичних причин.

Зокрема, вона змусила Захід визнати право українців на перенесення війни на територію агресора, також ці події поглиблюють розкол між російськими спецслужбами та військовими. Таку думку висловив кореспондентові Укрінформу естонський дипломат і політичний журналіст Гаррі Тіідо.

«Я залишу осторонь військові аспекти подій у Курській області, оскільки ситуація в розвитку, до того ж я не військовий експерт. В іншому ж ця “обмежена військова операція” на російській території є корисною з кількох причин», - розмірковує Тіідо.

Перш за все, на його думку, операція в Курській області змусила Захід визнати, що українці як нація, яка захищаються від російської агресії, мають право використовувати всі засоби боротьби, включно із перенесенням війни на територію агресора. «Сподіваюся, це розуміння вплине на ставлення союзників України до використання західних ракет і літаків проти військових цілей у глибині Росії. Хоча й протилежний результат “західних роздумів” теж можливий», - вважає Тіідо.

Читайте також: У Пентагоні заявили, що події у Курській області відповідають політиці США

Він також зазначив, що ці події створили і, швидше за все, продовжують створювати нові розбіжності між російськими спецслужбами та військовими. «Боротьба між цими суперниками у Москві завжди корисна, оскільки вона послаблює режим загалом. Військове та оборонне керівництво вже перебуває під тиском, і чищення (тобто арешти, заведення кримінальних справ, - ред.) в їх колі може продовжитися та стати більш масовим», - пояснив естонський експерт.

Іншими важливими наслідками операції в Курській області він назвав те, що російське населення, побачивши війну на власній території, вкотре відчуло, що в Росії ніхто не може почуватися у безпеці, доки триває агресія проти України. Крім того, завдяки російським «військовим блогерам» принаймні частина населення дізнається, що влада їм бреше, і російська армія не така сильна, як це зображується. Вона навіть не спроможна захистити власне населення на своїй території.

«І останнє. Незважаючи на бурмотіння Путіна про “провокацію” та “ескалацію”, Росія не застосувала жодних радикальних заходів у відповідь, які вона раніше погрожувала застосувати, якщо щось подібне станеться. І це всі бачать… Решту наслідків цих подій, на кшталт “покращення позиції Києва на можливих переговорах” тощо, я залишив би осторонь як надто надумані, принаймні на даний момент», - підсумував Тіідо.

Читайте також: Раптова атака під Курськом принизила російську армію - The Telegraph

Гаррі Тіідо (нар. у 1953 році) – відомий естонський дипломат і політичний журналіст. Був послом Естонії в НАТО, Афганістані, Польщі, Фінляндії. Перед тим працював редактором естонської служби «Голосу Америки», головним редактором естонської радіостанції «Kuku Raadio».

Як повідомляв Укрінформ, 6 серпня російські телеграм-канали почали писати із посиланням на провоєнні пабліки про бої у прикордонні. Також зазначалося, що на територію Курської області нібито зайшли українські військові.

Речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано, коментуючи події у Курській області, заявив, що згідно з міжнародним правом Україна має законне право захищатися, зокрема і завдаючи ударів по агресору на його території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-