Операція ЗСУ в Курській області вже має важливі зовнішньополітичні наслідки - експерт

Операція ЗСУ в Курській області вже має важливі зовнішньополітичні наслідки - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Операція ЗСУ в Курській області незалежно від її військових результатів, уже має важливі зовнішньополітичні наслідки, бо демонструє здатність українців воювати асиметрично і торпедує невигідний для нас «мирний процес».

Таку думку висловив у коментарі Укрінформу дипломат, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара.

Він зауважив, що переговори про мир з Росією не мали жодних шансів ані в 2022, ані у 2024 році, оскільки у Путіна в Україні є чіткі геноцидальні цілі, а геноцид можна зупинити виключно зброєю і спротивом, а не дипломатією.

Водночас Хара зазначив, що безпекові експерти навіть із дружніх до України країн, коментуючи поступове просування російських військ українською територією, вважали, що українці не здатні на якісь серйозні дії для перемоги у війні.

«Після початку Курської операції абсолютно очевидно, що у нас такі спроможності є, що люди у нас мотивовані, що ця операція, як би вона не закінчилася з воєнної точки зору, має важливі зовнішньополітичні наслідки: ми показали, що це не глухий кут, що ми можемо бити росіян і воювати асиметрично, а не просто у траншеях», - сказав експерт.

Читайте також: Сили оборони знищили російський Су-34 в Курській області

Він також припустив, що Курська операція торпедувала так званий мирний процес.

«Я радію цьому, тому що, як ми бачимо, зараз у Росії немає бажання миру, вони хочуть такого миру, який для нас є капітуляцією і знищенням Української держави… Наші дії на курському напрямку фактично ставлять під сумнів ту дипломатію, яка не на нашу користь», - зазначив Хара.

Експерт спрогнозував, що тема дипломатичного врегулювання через якийсь час знову повернеться на порядок денний, бо це частина європейської політичної культури - шукати компроміси і вирішувати проблеми дипломатичним, а не воєнним шляхом.

«Та й у будь-якому випадку ми не вирішили проблеми хибного уявлення, що з Росією можна про щось домовитися… Чи змінять наші партнери свою позицію і взагалі забудуть про дипломатію і просто допомагатимуть Україні, напевно, залежатиме від результатів того, що відбувається на Курщині», - підсумував експерт із питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій.

Як повідомляв Укрінформ, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 12 серпня підтвердив, що Сили оборони проводять наступальну операцію на території Курської області.

Читайте також: Росія змушена перекидати в Курську область війська з Калінінграда - міністр оборони Литви

Президент Володимир Зеленський 13 серпня заявив, що під контролем ЗСУ перебувають 74 населені пункти Курської області.

Речник МЗС України Георгій Тихий наголосив, що метою операції у Курській області є не захоплення чужих територій, а збереження життя громадян і захист території України від ударів РФ.

Президент США Джо Байден заявив, що несподіваний наступ України в Курській області Росії «створив справжню дилему» для Путіна, та додав, що Вашингтон перебуває в постійному контакті з Києвом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-