Чехія планує закупити для України кількасот тисяч боєприпасів за рахунок заморожених активів РФ

Чехія планує закупити для України кількасот тисяч боєприпасів за рахунок заморожених активів РФ

Укрінформ
Чехія отримала ще одне важливе джерело коштів, з яких фінансуватиме постачання вкрай необхідних Україні боєприпасів великого калібру - прибутки від заморожених у країнах Європейського Союзу статків Центробанку Росії.

Про це повідомляє Міністерство оборони Чеської Республіки, передає Укрінформ.

«Завдяки використанню надходжень від заморожених російських фінансів, вивільнених Європейським Союзом, ми зможемо поставити Україні кілька сотень тисяч одиниць великокаліберних боєприпасів», – сказала міністерка оборони Яна Чернохова.

У повідомленні йдеться, що країни-члени ЄС у травні 2024 року вирішили, що прибутки від заморожених російських активів будуть спрямовані саме на негайну військову підтримку України. Загальна сума цих коштів становить 1,4 мільярда євро, частину з них зможе використовувати Міністерство оборони Чехії, що є унікальною можливістю швидко та ефективно підтримати Україну коштами, які споконвічно належали Росії.

«Я рада, що Чеська Республіка братиме участь у цій новій формі військової підтримки України. Це ще один доказ впевненості наших іноземних партнерів у ефективності чеської ініціативи щодо боєприпасів. Саме на основі успіху цієї ініціативи Європейський Союз кілька тижнів тому звернувся до нас із проханням використати кошти від заморожених російських активів для закупівлі боєприпасів для України», – сказала Чернохова.

Читайте також: Зволікання партнерів із далекобійною зброєю підтримує наступальний потенціал РФ - Президент

Щодо процедури, то відповідно до вимог донора грошей – у даному випадку Європейського Союзу – Міноборони виступатиме посередником у закупівлі боєприпасів таким чином, щоб забезпечити нагальні військові потреби, визначені українською стороною.

Поставки боєприпасів, що фінансуються за рахунок доходів від заморожених активів ЦБ РФ, відбудуться в найближчі місяці. Тому це важлива допомога в обороні України, яка незабаром відобразиться безпосередньо на полі бою.

Деталі в оборонному відомстві не називають, щоб не поставити під загрозу поставки.

Як повідомлялося, Чехія виступила на початку 2024 року з ініціативою шукати в третіх країнах та постачати Україні боєприпаси за гроші ЄС. До ініціативи долучилися майже 20 держав. Перші партії боєприпасів надійшли в Україну в червні.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-