Сьогодні День пам’яті захисників України

Сьогодні День пам’яті захисників України

Укрінформ
Сьогодні, 29 серпня, відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

Цей день встановлено указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.

Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році, під час російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових та загинула найбільша кількість українських воїнів.

Україна сьогодні переживає найбільше випробування в новітній історії — збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора. Сучасна російсько-українська війна триває від 2014 року.

Читайте також: Іловайськ – історія не поразки, а безцінного досвіду на початку Великої війни

***

Кожен, хто бився з 2014-го, хто загинув, є героєм в історії України, про це керівник Офісу Президента Андрій Єрмак написав у Телеграмі у День пам'яті захисників України.

«День пам'яті захисників України. Кожен герой назавжди в історії України. Кожен, хто бився з 2014-го, хто загинув. Нікого не забудемо, за всіх помстимося. Слава Україні та всім, хто віддав життя за свободу», – зазначив керівник ОПУ.

***

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук звернувся до українців з нагоди 10-х роковин боїв за Іловайськ та закликав пам’ятати про подвиг, сміливість і відданість загиблих воїнів.

"День пам'яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Сьогодні й завжди шануємо подвиг кожного та кожної, хто віддав свої життя в імʼя України й українського народу", - зауважив він.

Як наголосив Стефанчук, "памʼятаємо подвиг, сміливість, відданість наших захисників і захисниць, памʼятаємо їхній героїзм і відвагу".

"Імʼя кожного та кожної назавжди у нашій історії і нашій памʼяті. Слава Україні та її героям!", - підкреслив голова парламенту.

***

Українці ніколи не забудуть подвиг захисників, які загинули під Іловайськом, про це ідеться у зверненні у Фейсбуці міністра оборони України Рустема Умєрова до 10-х роковин боїв за Іловайськ.

«Сьогодні ми схиляємо голови перед тими, хто поклав своє життя за Україну. Це день нашої пам’яті, шани і обов’язку. День, коли кожен з нас має зупинитися і замислитися про тих, хто загинув у боротьбі за нашу свободу», - зазначив Умєров.

За його словами «символом Дня пам'яті є сонях - квітка, що виросла на полях бою під Іловайськом, де в 2014 році сотні українських героїв поклали свої життя за нашу незалежність».

Як наголосив міністр, «пам’ять про наших захисників живе в кожному з нас. Ми ніколи не забудемо. Бо перемагає той, хто памʼятає».

***

«Десять років тому росія відкрито показала своє гниле нутро, коли розстріляла українських військових, які виходили «зеленим» коридором з оточення під Іловайськом. Звідтоді ворог не приховує своєї жорстокості й ницості. Щодня вчиняючи воєнні злочини й тероризуючи мирне населення», – наголосив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Фейсбуці з нагоди Дня пам'яті загиблих захисників України.

Він висловив вдячність за кожен їхній щоденний подвиг, за вільну й незалежну Україну.

***

Як повідомлялось, у серпні 2014 року під Іловайськом Донецької області відбувалися бої ЗСУ з регулярними частинами армії РФ. Вони тривали майже місяць, з 6 по 29 серпня. Через нерівність сил українські військові опинилися в оточенні. Росія пообіцяла їм "зелений коридор" для виходу, проте обіцянка не була виконана, і сили АТО були розстріляні. За офіційними даними Генеральної прокуратури, тоді загинули 366 українських військовослужбовців, ще 429 були поранені, 84 зникли безвісти. Близько 300 воїнів потрапили в полон.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський написав, що «цей день завжди нагадуватиме нам про підступність та віроломність російського агресора, про те, що будь-які переговори із терористами та вбивцями є смертельно небезпечною справою, і що довіряти їм не можна».

На Печерських пагорбах Києва на знак вшанування пам’яті всіх полеглих у російсько-українській війні захисників приспустили головний прапор держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-