НАТО мало би просити в України дозволу вражати російські ракети над її територією - Волкер

НАТО мало би просити в України дозволу вражати російські ракети над її територією - Волкер

Укрінформ
Для захисту власної території та населення союзники по НАТО, насамперед Польща і Румунія, мали би просити в України дозволу збивати російські ракети «на відстані реагування» над її територією.

Таку думку сьогодні у Празі під час дискусії в рамках щорічного форуму аналітичного центру GLOBSEC висловив колишній посол США в НАТО та колишній спецпредставник США по Україні Курт Волкер, повідомляє Укрінформ.

«Багато людей ставлять питання – чи маємо ми допомогти Україні захистити її повітряний простір? Чи має НАТО відігравати пряму роль в протиповітряній обороні України?.. Реальність в тому, що ми маємо Польщу, ми маємо Румунію, і Росія повторює порушення повітряного простору обох країн, постійно створює нові інциденти… Це неприйнятна загроза для території та для населення НАТО», - наголосив американський аналітик.

Він нагадав, що один із таких інцидентів був пов'язаний з тим, що російська ракета «кружляла» над територією Польщі, перед тим, як полетіти в Україну. Уламки ракет та дронів неодноразово падали на території обох країн, спричиняючи шкоду. У випадку із Польщею ці інциденти забрали два життя.

Читайте також: Збиття Польщею російських ракет і дронів в Україні викликає скепсис у НАТО - міністр оборони РП

«Про що НАТО мало б говорити, і що може зробити Польща - це запитати Україну про дозвіл подовжити власну протиповітряну оборону над українською територією, на певну відстань, яка має визначатися часом на реагування, - можна говорити про 100 або про 300 кілометрів… Якщо виникатиме потенційна загроза для території та населення НАТО у цьому регіоні, ми будемо вже мати дозвіл від України їх (ракети - ред.) збивати. Це щось таке, що НАТО має зробити для власної оборони, для населення Польщі, для населення Румунії… Це про те, щоб виконати справжнє завдання, що стоїть перед НАТО», - зауважив Волкер.

Читайте також: Право України на самооборону не обмежується кордоном - Столтенберг

При цьому він визнав, що наразі немає консенсусу щодо цього питання серед країн НАТО, деякі з яких вважають, що Альянс не має відігравати пряму роль у цьому конфлікті.

«Росія (вважає - ред.), що веде війну з НАТО, хоча НАТО не вважає себе у війні з Росією. Але нам треба прокинутися. Росія здійснює кібернетичні атаки на наші країни, фінансує демонстрації, проводить втручання, підкупи, поширює корупцію, проводить цільові вбивства на нашій території. Щонайменше це потребує, за статтею 4 (Вашингтонського договору – ред.), проведення консультацій в рамках НАТО щодо відповідних дій. Друге, ми маємо допомогти Україні з її протиповітряною обороною, але я не думаю, що зараз можливо досягти згоди в НАТО щодо цього. Водночас, я хотів би, щоб НАТО погодилося захищати власну територію та своє населення», - додав колишній посол США при Альянсі.

Як повідомлялося, цього року щорічна конференція GLOBSEC, неурядової організації та одного з провідних аналітичних центрів Європи, відбувається у Празі з 30 серпня по 1 вересня. Вона об’єднала провідних громадських діячів, представників урядів, дипломатичного корпусу та академічної спільноти навколо обговорення теми війни й миру в Європі та пов’язаного з цим процесу формування нової архітектури європейської безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-