Литва планує придбати ЗРК малої дальності для української ППО - Науседа

Литва планує придбати ЗРК малої дальності для української ППО - Науседа

Укрінформ
Литва працює над придбанням зенітно-ракетних комплексів для української протиповітряної оборони.

Про це заявив Президент Литви Гітанас Науседа на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Наразі ми плануємо поставити дві тонни 155-мм боєприпасів в Україну через систему закупівель Європейського оборонного агентства, а ще 10 тонн до грудня в рамках реалізації Чеської ініціативи. Ми також вивчаємо можливість придбання зенітно ракетних комплексів малої дальності для українських систем ППО. Я сподіваюся, що протягом двох-трьох тижнів ми матимемо позитивний результат і зможемо якнайшвидше передати ці системи українцям», – сказав Науседа.

Він нагадав, що Литва інвестує 10 млн євро у виробництво далекобійної зброї «Паляниця» та зацікавлена у співпраці з виготовлення морських дронів.

Президент підсумував, що на сьогодні Литва надала Україні майже 1,5 млрд євро підтримки, з яких 647 млн євро були призначені на військові цілі. Він також згадав про зобов’язання країни щорічно витрачати 0,25% відсотків ВВП країни на безпеку і оборону України, що становить близько 190 мільйонів євро.

Науседа додав, що Литва продовжує мобілізувати підтримку України серед союзників та закликає членів НАТО негайно їй ракети великої дальності, винищувачі і системи ППО.

Читайте також: Країни Балтії закликають посилити протиповітряну оборону НАТО через російську загрозу

«Ми рішуче підтримуємо зусилля, спрямовані на збільшення постачання боєприпасів в Україну і посилення ППО. Ми підтримуємо дозвіл для завдання ударів великої дальності по російських військових об'єктах без обмежень», – зазначив Науседа.

Як повідомляв Укрінформ, 11 вересня до Києва прибув президент Литви Гітанас Науседа для участі в саміті Кримської платформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-