ЄС засудив страти Росією українських військовополонених

ЄС засудив страти Росією українських військовополонених

Заява
Укрінформ
Європейський Союз засудив страти українських військовополонених з боку РФ, які останнім часом зростають.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, передає Укрінформ.

У заяві йдеться, що за даними достовірних джерел, від початку повномасштабної війни в російському полоні загинуло щонайменше 177 військовополонених. Зокрема за останній місяць росіяни стратили багато українських військових, які здавались у полон.

«Європейський Союз рішуче засуджує ці вбивства, які є ще одним огидним прикладом жорстокого поводження Росії з українським народом. Ці випадки є жахливими і представляють собою серйозні порушення Женевських конвенцій. Вони демонструють постійне і систематичне нехтування Росією міжнародним правом, зокрема, міжнародним гуманітарним правом. Росія має чіткі зобов'язання за Статутом Організації Об'єднаних Націй та міжнародним правом, які вона повинна виконувати», - наголосив Боррель.

Читайте також: Встановили імена 13 військових із 16 розстріляних під час здачі у полон - Офіс генпрокурора

Європейський дипломат зазначив, що російські громадські діячі публічно закликають до страт українських військовополонених і прославляють ці страти, що «ще раз викриває справжню природу режиму в Кремлі».

У заяві також додається, що Управління ООН з прав людини (OHCHR) вже підтвердило систематичне застосування різних методів тортур, включаючи сексуальне насильство, проти українських військовополонених з боку російських військових.

«ЄС також засуджує відсутність у в'язнів доступу до зовнішнього світу та відмову в гуманітарному доступі для незалежних спостерігачів. ЄС підтверджує свою тверду прихильність притягненню до відповідальності всіх виконавців і співучасників російських воєнних злочинів проти України», - заявив Боррель.

Як повідомляє Укрінформ, 1 жовтня 2024 року у Телеграм-каналах з’явилася інформація про ймовірний розстріл представниками ЗС РФ 16 українських військовослужбовців. На оприлюдненому відео зафіксовано, як під контролем ворога військовослужбовці ЗСУ, взяті у полон, вийшли з лісопосадки. Після того, як вони вишикувались в шеренгу, окупанти умисно відкрили по них вогонь на ураження. Поранених, які подавали ознаки життя, добили впритул автоматною чергою.

Читайте також: На агрегатному заводі у Вовчанську росіяни стратили чотирьох українських військових - прокуратура

Пізніше, 10 жовтня, російські військові у Курській області РФ поблизу н.п. Зелений Шлях розстріляли дев'ятьох українських бійців з підрозділу БПЛА. За даними Deepstate, українські бійці виходили на позиції, думаючи, що вони у відносному тилу, але зустріли росіян. Були змушені відстрілюватись, проте кількість БК була обмежена, і вони здалися у полон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-