У Національній філармонії відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення»

У Національній філармонії відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення»

Фото
Укрінформ
У Національній філармонії України 18 травня відбувся вечір-реквієм "Симфонія Криму. Повернення", присвячений памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Зазначається, що захід організований МКІП, Представництвом Президента України в АР Крим та Меджлісом кримськотатарського народу.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у своєму вступному слові зазначив, що геноцид — це найвищий злочин, який може чинитися сьогодні у світі, і йому немає прощення. Спікер парламенту згадав про проблему непокараності, яка є стимулом для того, щоб агресор знову і знову демонстрував маніакальну жорстокість і неконтрольовану агресію.

У свою чергу, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв відзначив важливість збереження культурної спадщини та активного розвитку культури нині. Також він наголосив на важливості пам’яті про злочини проти людства, аби запобігти подібним трагедіям у майбутньому.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зазначив, що непокараність злочинів Радянського союзу призвела до повторення цих злочинів так званою правонаступницею радянської влади — Росією. Він згадав про зовсім нещодавні переслідування та обшуки в будинках кримських татар, які відбуваються в окупованому Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров також наголосив на важливості визнання злочину депортації кримських татар 1944 року актом геноциду, а також подякував усім, хто цьогоріч брав участь у підготовці заходів до Дня памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також: У турецькому Ескішехірі відкрили Парк кримської культури

Під час концерту прозвучала симфонічна музика сучасної кримськотатарської композиторки Ельвіри Емір у виконанні Національного президентського оркестру під орудою Ділявера Османова, а також поезія польського класика Адама Міцкевича («Кримські сонети» в перекладі Максима Рильського), написані митцем під враженням від його двомісячної подорожі Кримом. У фінальній частині концерту прозвучала Ода «О, мій святий народе!» у виконанні оркестру разом зі зведеним хором.

Як повідомлялося, 18 травня в Україні відзначали День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановували пам'ять жертв геноциду кримських татар з нагоди 80-х роковин трагедії їх масової депортації.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Читайте також: У Києві пройшла вистава до 80-річчя вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

Офіційною підставою для депортації стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висували претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними було депортовано 183 144 особи; за кримськотатарськими джерелами – понад 400 тис., з яких упродовж півтора року померло близько 46% депортованих.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-