Україна сьогодні вшановує пам'ять жертв геноциду кримських татар

Україна сьогодні вшановує пам'ять жертв геноциду кримських татар

Укрінформ
У суботу, 18 травня, в Україні відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановують пам'ять жертв геноциду кримських татар з нагоди 80-х роковин трагедії їх масової депортації.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висували претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними (так звані числа Лаврентія Берії) було депортовано 183 144 особи; за татарськими джерелами – понад 400 тис., з яких упродовж півтора року померло близько 46% депортованих. В каральній операції брали участь 32 тис. співробітників НКВС. Людям на збори давали від кількох хвилин до пів години, з собою дозволяли взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар. Більшість майна залишилася і була конфіскована державою. Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

Депортація була одним із засобів «детатаризації» Криму. Іншими засобами були знищення культурних та історичних пам’яток, заміна історичних назв місцевостей новими на зразок «Совєтский», «Первомайск», «Красногвардейск» тощо. До Криму заселялися вихідці з Росії та інших республік. За повоєнний період кількість населення у Криму збільшилася майже в 10 разів.

Читайте також: У День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу можна написати лист політв'язню - Ташева

Сталінська політика щодо кримських татар не була чимось новим. Як відомо, захоплення 1783 року Криму Росією призвело до занепаду культурного життя на півострові: по-варварському було спалено багато давніх рукописів, зруйновано чимало архітектурних пам’яток. Саме тоді розпочалося перше заселення Криму росіянами, чужоземними колоністами, міцніла брутальна русифікаторська політика. Після переведення Криму до складу УРСР (1954) у 1956 році було видано указ (неопублікований) про реабілітацію кримських татар, але практично без права повернення на батьківщину. Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося лише наприкінці 1980-х років.

***

Десять років тому зло геноциду оновило свою форму та змінило ідеологічне сприйняття, але не змінило своєї сутності та мішеней, зазначив Президент Володимир Зеленський до Дня вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

"Вісімдесят років тому був скоєний один з найстрашніших злочинів проти життя людей: радянська влада депортувала кримськотатарський народ. І дітей, і дорослих – усіх. За кілька днів. Безжально. На чужу землю. Під акомпанемент брехні. Досі невідоме точне число загиблих – щонайменше свою третину кримськотатарський народ втратив від цієї депортації. І повернутись додому люди змогли лише через десятки років. Але злочинець не був покараний. Режим не був засуджений", - написав Зеленський у Телеграмі.

За його словами, зневага до людського життя і державне насильство, які панували в минулому столітті, відродились і в наш час.

Глава держави відзначив, що десять років тому "старе зло – зло геноциду – оновило форму, змінило ідеологічне прикриття, але не змінило своєї сутності та мішеней і так само пішло проти України, почавши з Криму".

"Наш спільний історичний обовʼязок – відповісти на удари Росії стійкістю наших людей, перемогою нашої держави над злом окупації та справедливим покаранням за всі російські злочини цієї війни, починаючи від 2014 року. Захищаючи зараз Україну, наших людей і правду про те, що відбувалось на нашій землі, ми вшановуємо памʼять усіх, чиє життя було знищене, та утверджуємо силу людяності – силу для наших наступних поколінь", - додав Зеленський.

Враховуючи, що через сімдесят років після депортації внаслідок дій тоталітарного режиму колишнього СРСР кримськотатарський народ знову постав перед загрозою дискримінації на рідній землі, а також з метою підтримки боротьби громадян України – кримських татар за реалізацію своїх прав як представників корінного народу указом Президента від 16 травня 2014 року і був встановлений День боротьби за права кримськотатарського народу.

***

Росія нині повторює ті ж самі злочини, які десятиліття тому радянська вдала скоїла під час депортації жителів Криму, наголосив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль з нагоди Дня боротьби за права кримськотатарського народу.

Він нагадав, що 80 років тому радянська влада вчинила один зі своїх найбільших злочинів: майже 200 тисяч кримських татар і представників інших національностей були депортовані з Криму, вивезені якнайдалі від рідного дому в жахливих умовах. Близько 30 тисяч людей тоді загинули в дорозі.

«Через десятиліття росія повторює ті самі злочини. Етнічні чистки стали для кремля інструментом геноциду. Вбивства мирних українців, переслідування кримських татар, викрадення дітей», – зауважив прем'єр.

Шмигаль підкреслив, що за все це Російська Федерація повинна понести покарання.

«Ми притягнемо всіх злочинців до відповідальності. Повернемо справедливість і наших людей додому. У пам'ять про кожного, кого замордував радянський і російський режими», – запевнив він.

***

Міністерство закордонних справ України у 80-ті роковини депортації кримських татар закликало міжнародну спільноту посилити консолідований тиск на Росію, щоб примусити її повернутися до основоположних принципів міжнародного права, припинити порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях України та звільнити всіх політв'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-