У Варшаві відкрили виставку про війну в Україні

У Варшаві відкрили виставку про війну в Україні

Фото
Укрінформ
У центрі Варшави в галереї Leica Store & Gallery відкрито фотовиставку відомого польського фоторепортера Войцєха Гжендзінського і публіциста Павела Решки під назвою “Тут є війна”.

У відкритті експозиції, на якій представлено близько 100 фотографій про війну в Україні, взяли участь більше сотні людей, передає кореспондент Укрінформу.

У Варшаві відкрили фотовиставку про війну в Україні/ Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Як зазначив у коментарі агентству автор виставки Войцєх Гжендзінський, на експозиції представлено близько 100 світлин, які розділено на два блоки. Перший з них показує російсько-українську війну до повномасштабного вторгнення РФ - з 2016 по початок 2022 року. Натомість у другому блоці світлин автор зафіксував події 2022-2024 років, і в ньому показано, як війна виглядає зараз.

“Насамперед ця виставка показує, чим є війна, що до неї звикають (на Заході - ред.), про неї забувають, і ми перестаємо звертати на неї увагу. А страждання людей в Україні нікуди не ділося, хоча ми перейшли до іншого порядку денного. Тому, я переконаний, потрібно показувати те, що відбувається в Україні, адже це - страшна і неприродна ситуація, і це має закінчитися якомога швидше”, - наголосив Гжендзінський.

Співавтор виставки – публіцист Павел Решка, який зробив текстовий супровід до фотографій, в коментарі агентству підкреслив, що представлені на виставці світлини Гжендзінського викликають зворушення, адже він показує війну зблизька.

“Кажуть, що війна має дуже багато вимірів, часом на неї можна дивитися з висоти пташиного польоту, часом з точки зору певної військової стратегії. Але насправді, війна - це сума людських нещасть, і Войтек її так показує”, - наголосив Решка.

Читайте також: У Києві презентували виставку «100 картин дітей незламної України»

Він висловив переконання, що ця експозиція має бути доступною якомога довше, щоб багато людей змогли її побачити.

“Хтось із моїх українських друзів сказав: добре, що ця виставка з’явилася, оскільки цієї війни у свідомості Заходу, Європи чи США немає, про неї забувають. А тим часом, ми бачимо, що відбувається: бомби падають щодня, щодня є смерть і знищення. Україна захищається, часом залишком сил, але залишається міцною. І це потрібно повторювати. Ми не повинні забувати про Україну і хоробрих українців, і саме для цього є ця експозиція”, - наголосив Решка.

Відкриття зазначеної фотовиставки у Варшаві прикувало увагу великої кількості відвідувачів.

Крім фотографій і підписів до них польською, англійською та українською мовами, на виставці представлено також мультимедійну презентацію і два фільми.

Виставка “Тут є війна” триватиме у Варшаві до 17 серпня. Дохід з продажу квитків буде призначено на діяльність Польської медичної місії.

Гжендзінський є одним із найвідоміших сучасних фоторепортерів. Він лауреат численних нагород, зокрема World Press Photo, Grand Press Photo. Решка - відомий польський журналіст і публіцист, був воєнним кореспондентом у Грузії та Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-