МКІП закликає передбачити у бюджеті наступного року ₴200 мільйонів на книги для бібліотек

МКІП закликає передбачити у бюджеті наступного року ₴200 мільйонів на книги для бібліотек

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики України звернулося із ініціативою передбачити в проєкті Державного бюджету на 2025 рік не менше ніж ₴200 мільйонів на придбання книжок для поповнення бібліотечних фондів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МКІП.

Зазначається, що держбюджет протягом трьох останніх років не мав видаткових статей на оновлення книжкового фонду бібліотек.

У МКІП підкреслили, що припинення фінансування заходів із капітального розвитку, а придбання книжок за бюджетним кодексом є саме такими видатками, може призвести до повного занепаду бібліотечної галузі.

"МКІП наполегливо ініціює передбачити в проєкті Державного бюджету на 2025 рік кошти на реалізацію програми придбання книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів в обсязі не менше ₴200 мільйонів", - ідеться у повідомленні.

Тимчасово виконуючий обов’язки міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв на засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України від Вінницької області звернувся до його учасників із проханням «підтримати бюджетні ініціативи МКІП, як такі, що спрямовані на вирішення вкрай важливого завдання соціокультурного розвитку громадян та формування духовної стійкості нації».

МКІП вже провело попередні консультації зз Комітетом Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, під час яких дійшли спільної згоди визнати бюджетним пріоритетом наступного року у сфері культури створення якісного україномовного контенту та відновлення програми поповнення книжкових фондів публічних бібліотек.

Читайте також: Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики

Як зазначається, забезпечити оновлення книжкових фондів публічних бібліотек українськими книжками є одним із найважливіших завдань МКІП.

"Попри надзвичайні зусилля громадян, місцевих громад та деяких очільників областей, а також іноземних партнерів, українські бібліотеки потребують ще й системної державної підтримки", - наголошують у МКІП.

Як повідомляв Укрінформ, у пілоті проєкту «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки» візьмуть участь 15 бібліотек у шести областях.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-