Франківський драмтеатр відкриває сезон постановкою «1975» Томі Янежича

Франківський драмтеатр відкриває сезон постановкою «1975» Томі Янежича

Укрінформ
Франківський драмтеатр відкриває театральний сезон постановкою словенського режисера Томі Янежича «1975».

Про це в Івано-Франківську на пресконференції повідомив генеральний директор – художній керівник Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський, передає кореспондент Укрінформу.

«Перша прем’єра нового театрального сезону, постановка «1975» словенського режисера Томі Янежича, яка відбудеться 11 та 12 вересня, - це розширення світогляду бачення театральних процесів, зсунення точки зору у глядачів, яким може бути театр, якими можуть бути підходи до творення театрального продукту… Це документальні речі, які на основі історій наших акторів створювались у процесі роботи», - зазначив Держипільський.

На його переконання, ця постановка - не класична вистава, але вона ще раз засвідчує, що Україна у нинішні важкі часи не здобуває Європу, а повертається до свого дому.

«Вистава базується на наших власних історіях, документах, фактичній інформації, місцевих та глобальних подіях, з яких була створена нова історія. Тому це вигадка. Водночас, кожна частинка її є правдивою…Ми створили те, чого не було раніше», - запевняє режисер постановки «1975» Янежич.

Він додав, що історії, які побачить глядач на сцені, дозволять їм перестрибувати крізь простір і час. У них обіцяють розповісти документальні оповіді кількох поколінь, в яких переплітаються долі однієї родини, пов’язуючи український Івано-Франківськ, словенську Нову Горицю та італійську Горицію, які раніше були частиною Австро-Угорщини.

Читайте також: У Кропивницькому читали п'єсу про життя в окупації на Херсонщині

Постановка «1975» стане частиною театральної додекалогії - циклу із 12 вистав, які охоплюють період з 1972 до 1983 року і створені у межах проєкту «Destin(y)ation». До нього долучені театри з кількох країн.

У 2025 році вони візьмуть участь у програмі «Культурна столиця Європи GO25!», яка відбудеться у Словенії.

Як повідомляло агентство, Миколаївський драмтеатр покаже на столичній сцені історію української біженки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-