У Переяславі відкрили виставку ляльок-мотанок діаспорського проєкту «Князівни та княгині»

У Переяславі відкрили виставку ляльок-мотанок діаспорського проєкту «Князівни та княгині»

Фото
Укрінформ
У Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» 7 червня відкрилася виставка ляльок «Князівни та княгині», на якій представлено понад 80 вбраних у княжі строї часів Київської Русі ляльок-мотанок, виготовлених п’ятдесятьма майстринями з України та з-за кордону – Норвегії, Бразилії та Канади. 

Про це Укрінформу повідомила наукова співробітниця науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Наталія Ревега.

Наталія Ревега
Наталія Ревега

Експозиція представлена до 30 червня у Меморіальному музеї Григорія Сковороди, розташованому у будинку колишнього колегіуму у Переяславі, де у 1750–1751 рр. викладав Григорій Савич. 

Організатори виставки: генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич і Наталія Ревега.

На відкритті виступив заступник генерального директора з науково-методичної роботи НІЕЗ «Переяслав», один з авторів книги «Переяславці княжої доби», професор Олександр Колибенко.

Олександр Колибенко
Олександр Колибенко

Він розповів, що Переяславщина в усі історичні епохи постійно була в центрі подій, що відбувалися на території сучасної України. Її історію творили конкретні люди, що жили тут, чий життєвий шлях волею історичних обставин був пов’язаний з містом, що в усі часи носило оригінальну й горду назву – Переяслав (Переяславль, Переяславль Руський).

Зокрема, під час виступу Олександр Колибенко розповів про Гіту Вессекську – доньку останнього англосаксонського короля Гарольда Годвінсона, а з 1074 року дружину Володимира Всеволодовича Мономаха, мати Мстислава Великого. Дану ляльку створила куратор виставки пані Ніна Хаген (м. Осло, Норвегія).

Також Олександр Колибенко розповів присутнім про найвідомішу із жінок княжого походження з Переяславля Руського – доньку князя Всеволода Ярославича Янку Всеволодівну. Вона народилася близько 1068 р. Побувала у Візантії, після повернення з якої стала черницею. Всеволод Ярославич збудував для дочки Андріївський (Янчин) монастир, де після смерті її було поховано.

Старший науковий співробітник науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Наталія Ревега власноруч створила та презентувала для виставки авторську ляльку Анна (Янка) Всеволодівна. Адже саме остання згадка у літописах про Янку Всеволодівну пов’язана з околицями Переяслава, а саме про Янчине сільце, назва якого вказує на його приналежність Янці Всеволодівні. Це сільце, очевидно, було подароване переяславським князем Всеволодом Ярославичем новонародженій князівні Янці (Іоанні) Всеволодівні, що підтверджує факт її народження саме у Переяславі.

Нагадаємо, що виставка «Князівни та княгині» вже експонувалася у Національному заповіднику «Софія Київська», Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра», Острозькому замку, Дубенському замку, краєзнавчих музеях міст Рівне, Нетішин, Хмельницький, Тернополі, Кропивницькому, Волинському театрі ляльок у Луцьку.

Фото надані Наталією Ревегою

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-