У Вільнюсі відкрили виставку «Вишиванки, народжені війною»

У Вільнюсі відкрили виставку «Вишиванки, народжені війною»

Укрінформ
У Центрі відвідувачів Сеймаса Литовської Республіки, що у Вільнюсі, з нагоди відзначення 33-ї річниці Незалежності України відбулося урочисте відкриття виставки «Вишиванки, народжені війною».

Про це повідомляє посольство України в Литві на сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Сьогодні (28 серпня - ред.) ми відкриваємо виставку, яка є не просто мистецькою подією, а й виявом нашої патріотичної свідомості. Кожна вишивка, кожна представлена творча робота – це символ незламності українського духу, його історія та ідентичність… Вашій увазі сьогодні представлені вишиванки Президента України Володимира Зеленського, голови прикордонної служби України Сергія Дейнеко, генерала Валерія Залужного, першого Героя України серед добровольців Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі), який загинув у березні 2023 року у м. Бахмут, Донецької області від осколкового поранення в шию від обстрілу системою "Град"», – заявив посол України у Литві Петро Бешта на відкритті виставки.

Офіційна частина заходу розпочалася із виконання гімнів України та Литви. Гімн України виконали Яна Пащенко (скрипка) та Тетяна Немна (фортепіано); гімн Литви – Софія Немна (вокал).

Учасники заходу хвилиною мовчання висловили свою глибоку повагу до загиблих захисників України та мирних жителів.

Виставка проходить під патронатом віцеспікера Сеймаса Литви Жигімантаса Павільоніса. У своєму зверненні він підкреслив, що Литва є і буде з Україною до повної її перемоги та побажав Україні успішного майбутнього.

У мистецькому проєкті «Вишиванки, народжені війною» взяла також участь українська художниця, дизайнерка Надія Воєводіна, картини та мистецький твір «Вишиванка» якої стали потужним доповненням виставки, підготовленої Міжнародним жіночим рухом «За сімейні цінності».

«Сучасне покоління українців знову стало на захист своєї ідентичності. І у цій важкій боротьбі відчуває постійну підтримку литовського народу. Наші країни поєднанні не лише спільною історією, культурною спадщиною – ми сповідуємо одні цінності», – зазначила голова Міжнародний жіночий рух "За сімейні цінності" Наталія Федорчук, яка звернулася до присутніх онлайн.

Вечір завершився виступом артистів Студії музики та творчості «Star» (Star.Vilnius).

Виставка триватиме до 6 вересня (робочі дні з 10:00 до 17:00, середа до 19:00). Адреса: Seimo lankytojų centras, Gedimino pr. 60, Vilnius.

Читайте також: У Варшаві зіграють музику українських класиків

Як повідомляв Укрінформ, у волонтерському центрі «Vilniaus vorai» у Вільнюсі відбулася акція з плетіння маскувальних сіток для захисників України. 

Фото: Viktorija Chorna

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-