Росія шукає вихід після подвійного програшу в Стокгольмі - Нафтогаз

Росія шукає вихід після подвійного програшу в Стокгольмі - Нафтогаз

Укрінформ
Російська сторона визнала, що з Україною треба вести переговори, і зараз шукає вихід з ситуації після подвійного програшу у Стокгольмі.

Про це у понеділок під час підходу до преси за підсумками тристоронніх консультацій заявив голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв.

"Російська сторона шукає варіанти виходу з ситуації, яка склалася після програшу двох арбітражів у Стокгольмі. Вони трохи змінюють свою позицію. Раніше звучала фраза "відновити баланс", зараз звучить нова фраза – "нульовий варіант на корпоративному рівні". Ми завжди як Нафтогаз відкриті до будь-яких варіантів, але за умови, що вони відповідатимуть вже прийнятим рішенням в Стокгольмі і передбачають повне виконання російською стороною своїх зобов’язань за обома програними кейсами", - наголосив голова Нафтогазу.

Він зауважив, що українська сторона вдячна Єврокомісії за позицію, за якою російська сторона повинна виконувати всі рішення попередніх судів у повному обсязі, та визнає повне право України подавати позови проти Газпрому, якщо Україна вважає це необхідним.

Коболєв повідомив, що був здивований пропозицією голови Газпрому Міллера просто взяти і продовжити існуючу угоду.

"На це можу сказати лише, що НАК "Нафтогаз" готовий розглядати майбутні угоди чи будь-що лише у випадку їх повної відповідності тому європейському законодавству, яке було імплементовано в Україні", - підкреслив Коболєв.

Водночас він відмітив цікаву пропозицію Єврокомісії щодо можливих термінів та обсягів контракту на транзит російського газу, який пропонується до дії вже після 2019 року та завершення поточного контракту.

"Ми вдячні за пропозицію, яку команда пана Шефчовича (віце-президент ЄК з питань енергетики) зробила під кінець цих перемовин – це певна початкова точка відліку. Це пропозиція щодо можливих обсягів і термінів контракту після 19-го року, яку ми вивчимо протягом наступних двох місяців. В цілому, перемовини були цікавими. Ми почули щось нове, і будемо це опрацьовувати, залишаючись стримано оптимістичними", - сказав голова Нафтогазу.

Читайте також: Коболєв заявляє про ризики створення Росією нової газової кризи

Як повідомлялося, 21 січня в Брюсселі пройшли тристоронні консультації Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу походженням з Російської Федерації газогонами України після 2019 року. Українську делегацію очолив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу України" 4,63 млрд доларів за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту.

Таким чином, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" має виплатити "Нафтогазу" 2,56 млрд доларів, на які також нараховується пеня за кожен день невиконання арбітражного рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-